Tuesday, November 25, 2008

Trooper - Rock'n'roll pozitiv


Tin minte si acum. In dreapta, un brat de ziare interbelice. In stanga, hartie de calc. Artisti ramasi anonimi faceau niste caricaturi de exceptie. Personaje politice ale vremii, nu are nicio importanta. Mi-am zis ca trebuie sa le am si eu. Puneam hartia de calc si incercam sa urmez liniile trasate de autor. La final, caricatura mea semana cu originalul, dar se vedea ca e lipsita de valente artistice. Parea mai degraba un desen stangaci, cu contururi tremurate. Cu toate acestea, era mica mea opera de "arta" si imi dadea satisfactia ca sunt desenator. Desigur, daca m-as fi tinut de treaba, dupa un timp as fi putut sa adaptez pe alocuri, sa compilez niste contururi nemaivazute si sa am sau sa cred ca am propriile mele desene. Poate ajungeam sa fiu apreciat, dar sunt sigur ca nu scapam de problema cu valentele artistice.
Cand am vazut ca la nici doua ore de la anuntarea titlului noului album Trooper, Balaurul a iesit cu portavocea sa spuna Rock'n'roll pozitiv, "adica dependent de rock'n'roll, infectat cu rock'n'roll", mi-am dat seama ca opera aperta e un concept de neinteles pentru membrii trupei, la fel cum atributul de artist este o haina mult prea mare. S-ar putea sa zambiti si sa va intrebati ce cauta cuvinte ca "opera" si "artist" in aceeasi propozitie cu Trooper, la fel cum Balaurul s-ar putea intreba ce rost ar avea sa lase loc de intrerpretari cand cuvintele, pentru Trooper, sunt un substitut pentru vocale, indeosebi pentru "a" si "o", dublate sau triplate. "Chiar sa nu mai fie nimic de spus, incat se apeleaza la vechiul hey, hey!?" se intreba Mihnea Blidariu, anul trecut. Vocalele "a" si "o" sunt substante primare ale nuditatii muzicale, restul sunt derivate.
Rock'n'roll pozitiv incepe cu manifestul Old School, Baby, pe care scrie "skip", dar, fiind plasat la inceputul albumului, nu imi pot permite sa il ocolesc. Lucrurile care ies in evidenta sunt bridge-ul, latraturile de la inceput si incapacitatea textierului de a gasi o rima pentru "Iron Maiden". Pe Nu trebuie sa vrei scrie "re-play". Este o piesa rupta din Trooper I, care le da celor de la Trooper dreptul sa spere ca au al treilea hit, dupa cunoscutele Strigat si Tari ca muntii. Muzica se termina aici. Incepe cu piesa a doua si se termina cu piesa a doua. Dupa un scurt remember Cargo, Cat am asteptat, da semne ca ar vrea sa revina pe Verset uitat, dar este inecata definitiv intr-o mare de lalaituri, cu segmente melodice reusite si lufturi la refrene, peste care troneaza laitmotivul "ooo". La final, cei de la Trooper isi bat joc si de cele cateva parti bune ale albumului Rock'n'roll pozitiv prin Outro, un fel de Floare de Iris, Iris Maxima si Iris Aeterna la un loc.
Dupa mai multe ascultari ale albumului, am ajuns la urmatoarele concluzii:
- Trooper are nevoie de un om care sa spuna "asta intra, asta nu intra, la asta trebuie sa mai lucrati putin", si acel om nu ar trebui sa fie din familia Dinca;
- Coiotul ar trebui sa se axeze mai mult pe momentele in care canta, nu pe cele in care pare un porc inainte de injunghiere;
- Balaurul ar trebui sa scoata un album solo instrumental, poate se mai elibereaza putin;
- se simte nevoia unui hit radio friendly;
- nu e mai bun decat Desant si Electric;
- Rock'n'roll-ul pozitiv nu avea nevoie de o piesa ca Moartea alba;
- nu simt nevoia sa reascult albumul.

For fans of: Iris, Cargo, Iron Maiden.





5 comments:

Anonymous said...

io-s fan iron maiden da albumul asta nu e pentru mine. si nici nu simt nevoia sa-l mai ascult

Mike said...

ide bre, zau asaacu doar nu o fi sa-mi fie jena ca-s fan maiden....:D

Anonymous said...

Mie chiar imi place. Da nush daca are legatura cu Maiden. E mai degraba gen Cargo. Are un parfum romanesc :).

Anonymous said...

Trooper are o singura problema. Au un vocal subtire rau. In rest sunt o trupa foarte OK, de nivel instrumental european. Cu un vocal bun pot scoate ceva din piesele alea.

Albumul mi se pare si mie inascultabil.

Ce mi se pare interesant e ca trupa Act a scos un album - o oboseala obosita, suntem de acord cu totii aici - dar sa-mi bag picioarele daca nu e mai usor de ascultat decat Trooperu'.

Probabil rockul e mai convingator cantat de niste golani (Act), decat de niste baieti care n-o sa fie niciodata mai mult decat niste liceeni entuziasti.

Mike said...

"Trooper are o singura problema..."
da, canta ! :D