Saturday, September 8, 2007

Scara beriologica

Nae Manea si-a dat demisia din functia de antrenor secund la Rapid cand a fost numit Mircea Rednic antrenor principal. Explicatia lui Nae Manea a fost simpla: "Domne, pana acum o luna Rednic mi-a fost elev. Cum sa fiu eu acum secundul lui?" In lumea metalului romanesc nu e loc pentru gesturi curajoase care sa masoare demnitatea unei persoane sau trupe. Trupa de renume zonal Magica se lauda ca a dat bani sa cante in strainatate in deschiderea unor trupe din divizia C, ca albumele ei se gasesc cu usurinta pe torenti si ca a semnat un contract cu o casa de discuri de afara. La ce bun daca accepta sa cante la un festival de doi lei, in deschiderea unor trupe care nu sunt cunoscute nici macar pe scara lor de bloc. Cica baietii trebuie sa ajunga devreme acasa sa nu le expire biletele de voie si au drum lung de facut. Cand e vorba de prestigiu nu mai tii cont de nevasta sau de kilometri. Se pare ca numai Negura Bunget a invatat lectia asta. Alti artisti ne arunca cronologia in fata pentru a-si explica manariile. Um mare om spunea ca prostia nu tine cont de vechime. Valoarea la fel.
Pe de alta parte, trupele de la acest festival au negociat la sange conditiile participarii. E posibil ca celebrul sindicat al metalului romanesc sa-si fi facut simtita prezenta, astfel ca nicio trupa, indiferent de cat de necunoscuta e, nu canta degeaba. Scara axiologica a metalului romanesc este de fapt scara beriologica. Valoarea unei trupe se masoara in sticle de bere. Niciun membru fara o bere e conditia minimala. De la doua - trei beri in sus per membru esti deja cineva. Ultima conditie, dar la fel de importanta - banii de taxi. Daca esti trupa mare, primesti banii dus - intors. Daca esti trupa mica, te descurci cumva la intoarcere, importanta e participarea. Totul pentru bere, pardon, pentru arta!

1 comment:

Anonymous said...

Bai baiatule esti nedrept sa faci misto de Titux si festivalul lui. Toate trupele au platite transport, cazare, taxiu, onorariu, alcool si drepturi contractuale pt. aparitia pe compilatie. Basca posibilitate sa vanda merchandise sa isi faca scena cum vor etc. Lucruri normale de altfel pt care nu se bate nimeni cu pumnul in piept.

In rest ai dreptate, Negura sunt singura trupa romaneasca care are idee ce vrea de la viata.

Magica sunt niste copii norocosi si cat de cat muncitori. Da nu prea au idee.

Incearca totusi sa nu arunci la intamplare, nu de alta dar am observat ca preferi obiectivitatea. Daca nu conteaza asta, atunci zi ce vrei. E libera blogospera after all.

PS: Sindicatul metalic pregateste un "megafestival" la Preoteasa. PR va fi Catalin S. Iti dai seama din start ce dezastru va fi.