Sunday, December 15, 2019

Top 2010 - 2019


Top 2010 - 2019

1. Swans - The Glowing Man
2. David Bowie - Blackstar
3. Lou Reed & Metallica - Lulu
4. Judas Priest - Firepower
5. Suede - The Blue Hour
6. Cobalt - Slow Forever
7. Deftones - Diamond Eyes
8. Ghost - Meliora
9. Mastodon - The Hunter
10. Behemoth - The Satanist

Nu, pe Michael Gira nu l-a lovit Amnesia nici pe Leaving Meaning, nici pe trilogia The Seer - To Be Kind - The Glowing Man, unde a rearanjat teme de la Children of God pana la Soundtracks for the Blind pentru a demonstra ca mereu a fost, daca nu inaintea timpului, cel putin in pas cu timpul.  In orice caz, irelevant nu a fost niciodata. Probabil in unele topuri veti gasi The Seer, in altele To Be Kind, insa daca nu gasiti niciunul din cele trei, puteti sa apasati cu incredere close pe pagina respectiva.

Pe Blackstar, David Bowie face o scurta trecere in revista si prin albumele din ultima parte a vietii lui Scott Walker, fara sa aduca atingere statutului de cult artist al acestuia, care a ramas la fel de inaccesibil publicului larg in oricare din variantele sale. Ce poti sa pretinzi de la publicul larg cand si mie imi vine greu sa pun Bish Bosch in top?

Unii ar spune ca Lou Reed le-a facut si celor de la Metallica Metal Machine Music-ul lor. Fanii Metallica, cu siguranta, daca ar sti ce e Metal Machine Music. Dar vremurile se mai schimba si pana si Metal Machine Music e pe cale sa devina retroactiv clasic in zilele noastre. De ce sa nu fiu eu printre putinii care sa aiba Lulu in topul deceniului? Si nu o fac de dragul controversei. Am CD cu Lulu, am martori care pot sa confirme ca fredonez, ma rog, recit piesele dupa Lou Reed.

Sa scoti Sad Wings of Destiny in anii '70, trilogia British Steel - Screaming for Vengeance - Defenders of the Faith in anii '80, sa dai definitia genului cu Painkiller in anii '90, sa nu faci mare lucru in anii 2000, dar sa vii cu Firepower in 2018, mi se pare o performanta greu de atins de oricare dintre trupele mari ale metalului. Dar nu toti sunt Judas Priest. Desigur, fanii Saxon nu sunt de acord, dar asta e alta treaba.

Brit pop-ul era in mainstream pe MTV Europe in perioada adolescentei mele. Din sutele de ore petrecute in fata televizorului in asteptarea unei piese metal am ramas doar cu Suede si Pulp. Pulp s-au reunit doar pentru concerte in deceniul 2010 - 2019, asa ca The Blue Hour intra pe 5 in top.

Prima trupa mai serioasa pentru metalistii adevarati e abia pe locul 6: Cobalt, cu Slow Forever (ce titlu e asta, dom'le?). Din cate am inteles, trupa e mai cunoscuta in Romania profunda pentru coperta de pe Gin decat pentru muzica.

Trupa deceniului este, fara indoiala, Ghost. Cu un concept simplu, care ar fi putut fi pus in scena de orice artist curajos, Tobias Forge a devenit milionar fara sa-si bata prea mult capul cu originalitatea, mai ales pe plan muzical.

Despre Deftones si Mastodon nu ar fi prea multe de spus decat ca e imposibil sa scoata albume proaste. Behemoth e un fel de Ghost al tarilor fostului pact de la Varsovia si o dovada ca se poate si in partea asta de lume.  


Top Country & Americana 2010 - 2019 

1. Orville Peck - Pony
2. Hank Williams III - Ghost to a Ghost/Gutter Town
3. Jamey Johnson - The Guitar Song
4. Sturgill Simpson - A Sailor's Guide to Earth
5. Jason Isbell - Southeastern
6. Jayke Orvis & The Broken Band - Bless This Mess
7. Those Poor Bastards - Vicious Losers
8. John Moreland - High on Tulsa Heat
9. Justin Townes Earle - Harlem River Blues
10. Todd Snider - Agnostic Hymns & Stoner Fables

Un playlist cu 9 din cele 10 piese ale deceniului gasiti mai jos. Pe pozitia a treia ar fi Dragon de pe Lulu, album care, din pacate, nu se gaseste pe Spotify.

No comments: