Sunday, May 25, 2008

Caci Eye On Metal

Presa metalica din Romania s-a imbogatit cu un nou nume, webzine-ul Eye On Metal. Aici o intalnim pe mai vechea noastra cunostinta Dana Dumitrescu, zisa si Dana Black, pe Camelia Dumitrescu (Saru' mana, doamna!), personaje de poveste ca Miluta Flueras si o sleahta intreaga de colaboratori ca la toate site-urile metal cu continut subtire. Ce aduce nou Eye On Metal in peisajul presei de metal/divertisment din Romania? Mai multe hohote de ras, bineinteles. Cateva mostre:

In cronica ultimului album Dark Tranquillity, Fiction, confesiunile lui Adrian "Cynyc" Rugina de la Metalfan palesc in fata unui oarecare Gabi, un manuitor profund al tastaturii, aruncat de Mikael Stanne in mijlocul unui cenaclu literar pentru adolescenti. Pentru acest Gabi, Fiction reprezinta strigatul de maturitate al trupei Dark Tranquillity, concretizat in manifestari feminine: Lacrimi de maturitate curg pe fata suedezilor, fictiunea prinde culoare inca de la prima melodie, intampinandu-ne cu agresivitate si pasaje de clapa exact acolo unde necesitatea implora pictand un tablou plin de motive mature si asta e doar inceputul. In orizonturi bine dezvoltate, notele curg formand cascade involburate de riffuri imbalsamate in uleiuri melodioase acompaniate de vocea inconfundabila a lui Stanne. Riffuri imbalsamate in uleiuri melodioase? Tablou plin de motive mature? E clar. Albumul Fiction are efecte halucinogene asupra ascultatorului. Vi-l amintiti pe Cynyc cum oscila intre betie si orgasm? Gabi nu are dileme din acest punct de vedere: Un pendul suedez se balanseaza in fata ochiilor, ma simt atras intr-o lume fantastica, o lume a confuziei, a lucrurilor care doar par reale, o irealitate ravnita. Capturat in meghina versurilor profunde, a riffurilor impunatoare, a vocii bine lucrate, te gasesti neputincios asemenea unui narcoman ce vrea tot mai mult... ce vrea sa isi inece amarul in lumea frumoasa a FICTIUNII. Spre finalul cronicii, acest tortionar al tastaturii pune punctul pe i: Toate melodiile sunt bine cladite, elementele caracteristice nu lipsesc, strangulate cu mai multa agresivitate de data asta si vocea clean pe vreo 2 melodii facand ca bratele larg sa se deschida si sa imbratiseze in armonie ura de palpabil, melancolie si o teama obscura pana cand cele 45 de minute isi gasesc sfasitul. Concluzia: Dupa ce l-ai ascultat odata... iti vei da seama ca realitatea nu e prea interesanta si vei inchide ochii savurand FICTIUNEA. Vei gasi muzica dincolo de zgomot, vei gusta lirism dincolo de indiferenta, vei fi DINCOLO. Daca cineva il cunoaste pe acest Gabi, il rog sa sune cu incredere la un Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog.

Pe ultimul album Meshuggah, ObZen, se bat Andreea, alta decat cea care se ocupa de tomberoanele unui site expirat, si Zach, ambii creditati ca autori ai cronicii. Pentru autorul/autoarea recenziei, Meshuggah este un amestec intelectual si rafinat, ca un vin plin de savoare sau ca o sampanie rara a extremului, care te ameteste si te lasa la limita simturilor. Dupa aceasta scurta trecere pe la bar, albumul ObZen acapareaza in totalitate celelalte randuri: Deci, Obzen este atingerea unei stari de perfectiune in violenta si brutalitate, fapt dovedit in mod inteligent si de coperta albumului. Este o superba creatie artwork ce poate fi catalogata drept din cele mai reusite album covers din istoria metalului. Corect. Ar trebui sa-i multumeasca lui Marilyn Manson. Vinul si sampania nu mai au nicio legatura cu ce urmeaza: Imaginati-va un haos pur curgand ca o cascada de pe o stanca sau un vulcan, urmand traseul unui munte cu o precizie uimitoare. Tonalitatile pieselor nu formeaza doar o simpla muzica, ci sunt culori, emotii si elemente ale naturii. Cand cineva le asculta cu ochii inchisi ar trebui sa vizualizeze cu ce seamana piesele si rezultatul va fi diferit pentru fiecare persoana in parte. Piesa Combustion erupe precum petrolul dintr-o sonda, iar tobele in Bleed sunt de-a dreptul impecabile. Oriunde esti: sub norii vestind furtuna in Lethargica, meditand in timp ce asculti Obzen sau pulsand cu Pravus, vei gasi ceva nou si mai profund de fiecare data. Sigur ObZen asta e un album? Mie imi suna a medicament.

Din acest peisaj nu putea lipsi omul de presa Dana Black, prezenta pe Eye On Metal cu cronici la Belphegor - Bondage Goat Zombie si Virgin Black - Requiem Fortissimo. Acestea merita citite in intregime. Orice rupere din context ar diminua forta discursului omului de presa. Abordarea este noua, plina de patos si ne ofera o bucatica din sufletul plin al jurnalistei, prea plin, mult mai plin decat cel al lui Klawz. Exista posibilitatea ca stilul Danei Black sa va ridice probleme de identitate, insa prezenta din abundenta a conjunctiei "caci", scrisa fara diacritice, risipeste orice urma de indoiala. Caci Dana Black scrie si ar merita titlul de profa de literatura de la Eye On Metal.

14 comments:

Mike said...

deci fara doar si poate cronica la belphegor e cronica anului. caci e prea tare.

Tom said...

este singura cronica de pana acum intalnita in care cineva reuseste sa faca de kkt un album vorbindu-l de bine. este intr-adevar o performanta

Dave said...

Eu zic sa nu ne grabim inca cu topurile, caci anul e lung si site-ul e capabil de multe performante.

Anonymous said...

Esti tu invidios man.... cronica la Belphegor e extrem de profesionist realizata. =)) =)) =)).

Serios vorbind e totusi o abordare diferita de cronicile clasice si are si ea farmecul ei.

Anonymous said...

"Se pare ca da, atata timp cat sadismul pare a-si extinde bratele catre un “infinit” ce pare greu de imaginat".
Citat extras caci mie imi pare ca pare se repeta mai des decat caci. :)

Anonymous said...

da Dave, stim ca esti obisnuit cu balbele si cronicile stupide de pe Metalhead, marca Fane, dar se poate si altfel.

Anonymous said...

Tovarashi,... Tot ce pot sa va spun legat de noul site dah metal de la noi este ca:Unde-i coaja si puroi!. Nu v-a placut la prima citite?!.. mai cititi si o sa va placa pana la urma!

Anonymous said...

Dave, oricand vrei tu, te astept sa stam de vorba fata in fata!
Daca ai o problema vis-a-vis de mine, te-as ruga sa ti-o clarifici, sau ti-o pot clarificica eu cand vrei!
Multumim pentru pareri!
O zi buna!

Dave said...

@ Anonim 2: Sa nu scoatem tot timpul Metalhead-ul la inaintare. Balbe si cronici stupide au fost si pe alte siteuri. Nu dau nume, le stiti voi foarte bine.
@Dana: De un an nu am pomenit nimic de tine pe blog, desi in timpul acesta am mai citit materiale scrise de tine. Cred ca ai impresia ca am o problema cu tine.

Aron Biro said...

Am citit eu gresit sau a scris Marcîzul de Sade in primul paragraf?
Din Iad ne-am nsacut, in iad ne intoarcem, dracu sa ne ia.

Anonymous said...

Calin, pai spor la citit atunci!
Iti multumesc pentru critici!
Nu stiu ce mai puteai citi scris de mine, pentru ca am luat o pauza o perioada!
Si, nu, nu cred ca ai o problema cu mine, de fapt, nu prea ma intereseaza asa mult asta. Multi au probleme cu mine. Si ce? Who gives a shit? I don't!
@ Aron- alta greseala nu gaseai? Ok, inteleg atunci cand comentati legat de continut, dar nu legat de faptul ca am scris un cuvant gresit.
Ar fi mai interesant sa dezbatem ce anume vi se pare naspa la ce am scris eu si poate dati niste sfaturi legate de cum ar fi fost mai bine sa fie scrisa respectiva recenzie!
Oricand acceptam critici atata timp cat sunt intemeiate!
Dave, eu nu am nimic cu tine si repet, daca ai ceva de spus, fa-o! Spune ce nu ti-a placut si ofera argumente, da-ti cu parerea legat de cum putea fi mai bine!
E simplu!
Pentru celelalte persoane care spun ca eu scriu de cacat- ok, foarte bine! Asa o fi! insa domnule Garm, mai citeste-ti propria recenzie la Tiamat. Intamplator, am recenzat si eu acel disc de curand si stiu cam cu ce se mananca Tiamat in general si implicit, dupa citirea unei recenzii trebuie sa ramai cu o anume impresie- fie devii interesat sa asculti albumul, daca nu ai facut-o deja, fie zici: bai ce prost e cutare, sau mama ce misto a scris asta. Eu dupa citirea cronicii tale, am ramas cu o intrebare: Despre ce era vorba? Aaa... vorbeam de Tiamat, parca...
Deci, thanks pt pareri, dragii mei!
Calin, oricand accept orice fel de critici, deci chiar te-as ruga sa sa spui ce anume nu ti-a placut! Tot ai comparat Virgin Black cu Belphegor. E o mare diferenta intre acele doua recenzii si da, poate ar fi trebuit sa dau la filozofie si poate ca acea recenzie e plictisitoare, dar eu asa am simtit albumul respectiv! Voua nu vi s-a luat oare de acele recenzii uzuale pe care ni le baga pe gat toti? De trei randuri si din care nu ramai cu nimic...
Ma rog, poate sunt eu absurda!
O zi/ noapte buna!
Ne mai auzim!

Dave said...

Am citit ceva scris de tine intr-un HMM de anul trecut.
Stii ce e interesant? Anul trecut tu erai omul de presa si noi eram aia care habar n-aveau cum se scrie un articol sau o cronica de disc. Acum recunosti ca s-ar putea sa mai gresesti si, mai mult, ne ceri sfaturi. Daca ai citit cel putin printre randuri ce s-a scris aici, ai sesizat cam ce iti reproseaza lumea.

P.S.Amatorilor de divertisment le recomand niste recenzii la Virgin Black si Asphyxia de pe un site cam expirat.

Anonymous said...

da, dave! toti gresim! iar la faza cu scrisul unei cronici, multi inca nu au habar, multi nu stiu ce inseamna a scrie o cronica si aici ma refer la ceva original, nu la ceva tradus de pe siteurile straine!
Si da, stiu foarte clar ce altercatii am avut, doar ca omul invata si evolueaza pe masura ce trece timpul... sau cel putin asa ar trebui sa fie!
Am inteles si ce anume mi s-a reprosat, numai ca sunt si cateva afirmatii nefondate, lansate doar de dragul de a cauta nod in papura!
In fine...
Have a nice day!

Zyrkonium said...

Metal = Suffering