Monday, May 19, 2008

Glenn Hughes - First Underground Nuclear Kitchen


La 8 ani dupa ce a abreviat Return Of Crystal Karma ca R.O.C.K., Glenn Hughes, fost component Trapeze, Deep Purple si Black Sabbath, supranumit The Voice Of Rock, se foloseste din nou de aceasta modalitate cu First Underground Nuclear Kitchen, prescurtat F.U.N.K., pentru a oferi si neavizatilor o indicatie clara privind continutul muzical al produsului. Sa nu va asteptati ca F.U.N.K. sa se incadreze in definitia clasica genului. "Glenn Hughes is rock, soul and funk", I like to think of it as a big gum ball. You distill it together and all those three ingredients make up the flavor of my music, spune The Voice Of Rock insusi, sporind confuzia in randul celor care nu inteleg de ce Glenn Hughes e numit The Voice Of Rock in loc de The Voice Of Rock, Funk & Soul, pentru ca daca era intr-adevar The Voice Of Rock, David Coverdale nu ar mai fi existat. Pentru ca daca intr-adevar era The Voice Of Rock, ar fi trebuit sa cante pe noul album M.S.G., In The Midst Of Beauty, in locul unui Gary Barden care se ingroapa ca vocalist in jurul unui chitarist in deriva. Pentru fanii infocati ai lui Glenn Hughes, problema Deep Purple reprezinta una dintre marile nedreptati pe care viata i le-a facut artistului, in timp ce problema M.S.G. reprezinta una dintre marile nedreptati pe care Michael Schenker si le-a facut lui insusi.

Am privit cu neincredere declaratiile lui Glenn Hughes de la inceputul anului si le-am pus pe seama strategiei de promovare a albumului First Underground Nuclear Kitchen: I wanted to make a record that I can live with for the next 20 years, a record that is timeless. If you’re going to buy one Glenn Hughes record or if you’ve never heard of Glenn Hughes before, this is the one to jump on board with. De ce sa incerce un om sa se autodepaseasca la 56 de ani, cand alt om de 56 de ani, David Coverdale, traieste doar pentru trecutul sau? Pentru ca nu are un trecut glorios sau pentru ca e artist?

First Underground Nuclear Kitchen are legaturi puternice cu Music For The Divine, la fel cum a avut Music For The Divine cu Soul Mover. Imperfection, Too Late To Save The World si Where There's A Will ar fi cele mai evidente. Ideile principale ale demersului acestui nou album sunt Crave si piesa de titlu, First Underground Nuclear Kitchen. Cea mai buna piesa este Oil And Water, un "song in the key of rock", in care Glenn Hughes face o adevarata demonstratie de tehnica vocala. Albumul a fost realizat in formula de trio, Glenn Hughes avandu-i alaturi pe Chad Smith de la Red Hot Chili Peppers, omul responsabil pentru transformarea initialelor R.O.C.K. in F.U.N.K., si Luis Carlos Maldonado, care a contribuit la compunerea a cinci din cele unsprezece piese.

Daca nu ati ascultat pana acum un album Glenn Hughes si m-ati intreba care ar fi cea mai potrivita alegere, as raspunde, fara sa stau prea mult pe ganduri, First Underground Nuclear Kitchen. Acum cateva zile nu credeam ca o sa spun asta, dupa cum nici Chad Smith nu credea ca o sa faca albumul vietii lui cu Glenn Hughes.

3 comments:

Paul Slayer Grigoriu said...

La o chestie te contrazic: Chad Smith nu e responsabil pentru transformarea initialelor. Ele erau intersanjabile inca din perioada "Burn".

Dave said...

Nu contest acest aspect, insa intre R.O.C.K. si F.U.N.K., respectiv 2000 - 2008, Glenn Hughes a fost la inceput mai mult hard rock decat funk. Dupa venirea lui Chad Smith a inceput sa fie mai mult funk decat hard rock, totul culminand cu ultimul album.

Paul Slayer Grigoriu said...

Am ascultat si eu albumul si inclin sa-ti dau dreptate. Nu stiu daca Chad Smith e cauza, dar e clar albumul cel mai funk al lui Glenn Hughes.