Friday, March 9, 2007

Maimute moarte

Dupa ce anul trecut am aflat in premiera ca John de la Trooper este mai bun decat tobarul de la Obituary, din vorbele pline de obiectivitate ale colegului sau de trupa, Balaurul, anul acesta am primit confirmarea ca toti tobarii trupelor de death metal sunt niste afoni. Cei care si-au dat cu parerea sunt adevaratii specialisti ai metalului romanesc, Urmuz, zis si Marius Popeanga de la Avatar, si Andy, zis si Andy de la Taine, oameni cu un nivel inalt de cunostinte tehnice, dar cam impiedicati la practica, adica la imitat. Despre Urmuz am mai vorbit, nu are rost sa ii luam in seama parerile "adevarate" din cauza coditelor impletite care ii conturba capacitatea de discernamant.
Dupa multi ani de rezistenta muzicala prin impostura, Andy de la Taine si-a dat arama pe fata si ne-a relevat adevarata sa natura de om mic, dupa ce profilul sau de muzicant mic se distingea printre sonoritatile Death ale muzicii pe care o compunea, pardon, o copia. Ce reprezinta Taine pentru metalul romanesc daca nu efortul disperat de a extrage putina faima din valul de lacrimi Chuck Shuldiner, care intuneca judecata lucida si ridica hiperbola la rangul de ultima pupatura morala data mortului? Ghidat de principiul "dai in mine, dai in fabrici si uzine", postulatul unor generatii intregi de lichele cu pareri, Andy s-a asezat muzical in spatele unui cadavru cu o bogata mostenire sentimentala pentru a deveni obiect de adoratie la scara mai mica pentru cei care cred ca metalul romanesc poate fi o parte integranta a metalului universal, fie si prin opere de maimutareala muzicala. Cand Andy spune "tobaru de la CC a fost dezastruos! nu stiu din ce motive. si nici nu ma intereseaza. gasesti pana si in Ro oricand tobari mult mai buni decat asta", mesajul este foarte clar. "Suntem buni, aproape la fel de buni ca ei, poate chiar mai buni, dar nu ne vede nimeni." La asemenea sageti aruncate din arcul frustrarii, cu dezinvoltura unui om care mizeaza pe autoritatea sa de plagiator si intangibilitatea defunctului sau maestru, nu pot sa reactionez decat printr-o intrebare fireasca, izvorata din curiozitati evolutioniste: atunci de ce aratati ca niste maimute si astia arata ca niste oameni?

4 comments:

Anonymous said...

Mon ami, tu es un retard...

Anonymous said...

cu prima ocazie cand ma mai vezi, te rog sa ai barbatia sa vii la mine sa te prezinti, pt ca in anonimatul internetului multi labagii se cred jmekeri.

urmuz

Anonymous said...

Daca poti spune intr-adevar ca la baza stilului Taine sta stilul Death (desi chiar si aceasta premisa trebuie nuantata), in schimb a spune astazi ca Taine e o copie Death inseamna ca: 1. n-ai ascultat Taine; 2. n-ai ascultat Death; 3. n-ai ascultat nici Taine nici Death; 4. in loc de critica alegi rautate gratuita si fara suport real.

Anonymous said...

Tobarul de la Taine chiar e bun...chiar foarte bun, chiar mult mai bun decat altii din afara.