Saturday, December 24, 2016

Top 2016



Top 2016

1. Cobalt - Slow Forever
2. Deftones - Gore
3. Bolzer - Hero
4. Gojira - Magma
5. Neurosis - Fires Within Fires
6. Meshuggah - The Violent Sleep Of Reason
7. Opeth - Sorceress
8. Asphyx - Incoming Death
9. Nails - You Will Never Be One Of Us
10. Trap Them - Crown Feral


Spre deosebire de alti ani, am ascultat mai putina muzica facuta in 2016, asta dupa ce am realizat ca la baza sunt istoric. Ascult muzica din 1991, internet am din 2004. Mi-am dat seama ca am ascultat cam haotic muzica, in functie de ce am prins la mana in anii '90, si am multe lacune. De exemplu, imi plac anumite albume ale unei trupe si vad ca acele albume nu sunt prea bine cotate in discografia acelei trupe, dar mie imi plac pentru ca le-am avut pe caseta si cum imi cumparam o caseta la 2 saptamani, ascultam albumele pana imi placeau. Din ianuarie si pana acum, am ajuns de la thrash la industrial si de la NWOBHM la progressive. Tot studiat din punct de vedere istoric si pe baza principiului  sine ira et studio. M-am impacat si cu Metallica, dupa ce am ascultat demo-ul No Life 'til Leather. Sunt foarte decis sa merg pe drumul asta in continuare. Deocamdata. Din acest motiv, nu apar mari descoperiri in top. Am ascultat mai mult nume cunoscute, dar am incercat si nume noi, care au facut senzatie pe Pitchfork, gen Vektor, Gatecreeper sau Khemmis. Din pacate, au prins pozitiile 11 - 20. Doar cei de la Bolzer au ajuns pe 3 si acum imi pare rau ca i-am ratat la Timisoara, in deschidere la Behemoth, din comoditate.

Daca tot am ajuns la concerte, ma bucur ca cei de la Methadone Skies au avut si inca mai au curajul sa organizeze evenimente la Timisoara. Au adus nume pe care nu credeam ca o sa le vad, gen Kayo Dot, Godsleep, House Of Broken Promises sau Planet Of Zeus, au facut si un festival cu Zaum, Zippo, Earth Ship sau Mother Engine. Din pacate, nu au avut public la toate evenimentele. La Kayo Dot au fost 50 de oameni, din care 30 au stat afara, la tigara. Sunt foarte multi ascultatori de Bucovina. La un concert am vazut peste 30 de tricouri cu Bucovina, caz unic pentru o trupa romaneasca. Am vazut ca la Cluj au avut doua concerte consecutive sold out. Acum 2 saptamani, la Metro, un tip care nu parea rocker proba un sistem de sunet prin bluetooth cu Bucovina. Daca din punct de vedere muzical e ok pentru popor sa asculte Bucovina, prin mesaj, e o trupa nociva, un fel de continuatori ai Cenaclului Flacara si ai ideologiei national-comuniste. Ma rog, la ce idei s-au vehiculat in spatiul public in ultimii ani, s-ar putea spune ca au un mesaj actual. Daca s-ar rezuma la muzica, ar fi relativ bine, dar la concertul la care am fost eu, vocalul ala cu chelie a avut un discurs la final pe tema mandri ca suntem rumani, de am zis ca nu mai calc in veci la vreun eveniment care are legatura cu ei.

Muzica romaneasca m-a dezamagit din nou. I-am remarcat doar pe Methadone Skies cu Colosseus si pe Negura Bunget cu Zi. Implantul si Luna Amara au dat-o pe vrajeli ascustice, pentru popor. Cred ca si-au pregatit un set de piese pentru serbarile orasului, pentru ca ar fi greu sa mearga cu Tara la 3 lei 80 si IPR Gherila in centru. De altfel, la concertul de lansare a albumului acustic al Implantului, au fost o gramada de necunoscuti, genul de oameni care ar merge si la Untold, si la Depeche Mode la anul. In conditiile in care nu traiesc din muzica, e trist ca au ajuns sa faca asta. 

Dar cel mai trist moment al anului, de departe, a fost ultimul album In Flames. Mi-a fost mie rusine de rusinea lor. Dupa vreo doua luni, si bassistului i s-a facut rusine, dar nu a plecat inainte de terminarea turneului in State, sa mai incaseze ceva. Cum zicea cineva, mereu au fost o trupa pentru adolescenti. De altfel, si noi eram un fel de adolescenti intarziati cand ii ascultam. Ar trebui sa-i recomand prietenului meu Sitalce, care mai nou e consultant muzical pe anii '70 si '80 la un bar din Timisoara.




Top Country/Americana

1. Sturgill Simpson - A Sailor's Guide to Earth
2. Parker Millsap - The Very Last Day
3. Those Poor Bastards - Sing It Ugly
4. Western Centuries - Weight Of The World
5. Jeff Shepherd & The Jailhouse Poets - ST
6. Cody Jinks - I'm Not The Devil
7. Austin Lucas - Between The Moon & The Midwest
8. Brent Cobb - Shine On Rainy Day
9. Nick Dittmeier And The Sawdusters - Midwest Heart Southern Blues
10. Todd SniderEastside Bulldog


Nici country nu am ascultat prea mult anul asta. Mai ales dupa alegerea lui Trump nu am avut chef sa aud protestanti care canta despre deceptii in dragoste, maretia Statelor Unite ale Americii, Jesus si soldati. Chiar si asa, nu cred ca am dat-o prea tare in bara cu topul. Mi-a placut de Sturgill ca nu a stat pe loc si a incercat sa aduca ceva nou in muzica lui. Cam greu pentru camionagii sa asculte asa ceva.




Albumul hard rock al anului:
Glenn Hughes - Resonate

La 65 de ani, varsta la care unii se pensioneaza si traiesc din amintiri sau o dau pe lalaiala, Glenn Hughes a scos cel mai bun si cel mai heavy album solo al lui.




Albumul Pitchfork al anului:
Swans - The Glowing Man

A fost nevoie de trei albume, sa trec inca o data prin toata discografia Swans si sa merg o data sa il vad live pentru a-l intelege pe Gira. Mare om.




11 comments:

Andrei Vajna II said...

Cred ca la toata lumea e valabil ca vede cu ochi mai buni muzica pe care a ascultat-o la inceput. Probabil ca de aia nu am nimic impotriva Load si Reload si Unforgiven II e piesa mea preferata de la Metallica, iar Kill'em All pe care l-am ascultat integral mult mai tarziu mi se pare un album cam slab.

De cand m-am abonat la un serviciu de streaming, parca si eu am inceput sa ascult mai mult muzica din anii 70, 80, 90, poate si pentru ca asta imi baga atunci cand dau shuffle. Mi-am dat seama ca trupele de legenda de fapt au doar piesele clasice pe care le stie toata lumea, eventual doar cate un album care e o capodopera pe de-a-ntregul.

Da, e foarte bine venita contributia celor de la Methadone Skies atat in partea muzicala cat si in partea organizarii de concerte. Din pacate n-am prea fost la evenimentele lor, tot din comoditate. La festival intentionam sa merg dar nu s-au aliniat planetele si n-am putut.

Fenomenul Bucovina ma uimeste si pe mine. Sunt placut de ascultat, degaja energie, dar per total nu mi se par cine stie ce. Totusi, fac valuri printre fanii romani. In Daos cand am fost acum vreo 2 ani, a fost plin. Mi s-a povestit ca in decembrie 2015 au avut vreo 1500 de oameni la Arenele Romane si au vandut merchandise la greu, cu cozi mai mari ca la standul de bere.

Luna Amara vor sa scoata anul asta un album "serios". Daca le-au iesit mai multe piese acustice si au decis ca e mai bine sa le scoata intr-un mini-album, nu vad asa o mare problema. Dupa ce au scos Cartography cu un an in urma, IPR pot sa scoata ce vor. E nevoie de o pauza pana sa aiba inspiratie pentru un nou album.

Chiar merita Negura Bungetul? Am ascultat de cateva ori Tau si mi s-a parut ca intr-adevar a luat-o pe aratura (Si mie imi place Virstele Pamantului). Iar de pe Zi am ascultat doar piesa cu multe cratime la care au scos videoclip sau ceva si am spus ca asa ceva e inascultabil.

Dave said...

Eu am fost mare fan Metallica prin liceu si cum Load si Reload au aparut in perioada aceea, nici eu nu am nimic impotriva lor. Kill'em All e printre albumele mele favorite de la Metallica. Dupa ce am ascultat mai mult NWOBHM am fost destul de dezamagit cand am realizat ca multe din riffurile de pe Kill'em All se trag de acolo si nu vorbesc de Diamond Head. Tocmai de aceea ma distreaza oamenii care vorbesc despre uriasul talent al lui Mustaine.

La cat de iubitori de mosie sunt romanii, era normal sa prinda Bucovina. Din punct de vedere comercial, au ales varianta buna pentru ei. Ma mir ca inca nu a aparut o trupa de heavy metal accesibil, cu refrene cantabile si ooo-uri gen Maiden (sau Trooper), care sa cante despre cat de mari au fost dacii. Stiu ca exista cateva, pe alte genuri, cam inaccesibile pentru dacopatul obisnuit.

Nu am mari sperante de la Luna Amara. Pana nu ii baga mintile in cap lui Nick, care pare blocat in grunge, nu au nicio sansa. La ultimul concert imi parea cam plictisit, genul de om care a ajuns la o varsta, se crede mai bun decat e si e nefericit ca inca mai trebuie sa cante tot piesele compuse cand era copil.

Am fost la concertul Trooper din Daos, primul dupa multi ani. Cred ca acu' 10 ani i-am vazut ultima data (ce repede trece timpul!). Nu am priceput de ce au avut nevoie de inca un chitarist. Mai un pic si se calcau in picioare pe scena. Ma rog, am auzit niste barfe, da' nu ma mai ocup cu din astea. Am cumparat ultimul lor album, l-am ascultat o data si nu cred ca o sa il mai ascult vreodata. In ultima vreme, exceleaza doar prin videourile de pe Facebook ale Coiotului si e distractiv, pentru ca, pe vremuri, Balaurul spunea ca pe ei nu ii intereseaza politica, vor sa cante despre gagici.

In legatura cu Negura Bunget, nu prea merita, raportat la ce se intampla afara. Dar pentru muzica romaneasca, e ok.

Andrei Vajna II said...

Videoclipul la Until it Sleeps aparuse pe cand m-am prins ca-mi place rock-ul. Cand eram in liceu aparuse St Anger. Il tot ascultam si ziceam ca totusi e fain. Nu l-am mai ascultat de atunci si nu mai tin minte nimic de pe el, spre deosebire de Load si Reload.

Mie mi se pare ca la Nick depinde cum il prinzi. Uneori si mie imi pare plictisit, alteori e "in forma", depinde si de sonorizare. Eu nu i-am prins in Timisoara, dar i-am vazut in Bucuresti si a fost fain.

Trooper au luat un nou chitarist pentru ca Popa s-a mutat la Oradea, a avut si copil si nu prea mai ajungea la concertele din partea cealalta a tarii. La un moment dat au spus ca whattheheck, hai sa il includem permanent in trupa, asa ca acum sunt trei.

N-am ascultat decat de cateva ori albumul nou, care practic are doua piese noi si niste cover-uri. Cover-urile sunt cele mai faine. Nu inteleg de ce insista Coiotu cu zbieratul pe piese. Cand incearca sa cante altceva suna excelent. Asta e si unul din motive pentru care Atmosfera mi se pare cel mai bun album al lor.

Eu inca n-am avut curajul sa urmaresc cu sunet vreun clip de-al lui de pe Facebook...

Dave said...

St. Anger l-am ascultat prea putin si nici nu mai simt nevoia sa o fac. Pe acolo i-am pierdut si i-am recuperat acum cu Hardwired, desi nici pe asta nu prea mai simt nevoia sa il ascult.

Am vazut ca bassistul de la Luna Amara si-a facut o trupa cu frate-su. I-am vazut in deschidere la Planet of Zeus.

Eu m-am uitat de curiozitate la cateva videouri distribuite de persoane care nu au legatura cu rock-ul, pentru ca eu nu am dat like la pagina Trooper. Nu spune lucruri interesante pentru mine, da' pentru popor e bine sa le mai auda spuse de la inaltimea "autoritatii" lui, ca daca le-as zice eu, nu m-ar baga nimeni in seama si poate m-as alege si cu un proces pentru calomnie.

Ai ceva recomandari muzicale?

Andrei Vajna II said...

E OK Hardwired, are cateva piese si momente faine, dar se cam pierd daca asculti albumul cap coada. Cand ajungi la partea a doua deja e plictisitor. (Culmea, la noi Trooper, Luna Amara si vad ca si Negura Bunget au ales sa scoata materiale de cel mult 45 de minute) Cred ca e mai fain sa-l asculti pe shuffle. Punctul slab e (ca la Trooper) vocalul si versurile. Si cred ca problema albumului e ca nu are piese care sa devina clasice, de care sa imi amintesc peste ani. Mi-a placut mai mult Megadeth-ul si eu nu sunt deloc fan. Si Anthrax a fost OK, dar mie imi plac mai mult live decat in studio.

Toti din Luna Amara canta si prin alte trupe. A fost fain Holy Motors? Primele piese pe care le-au lansat nu m-au dat pe spate.

Cred ca Godina, Mandruta sau Tudor Chirila au impact mai mare decat Coiotu.

Nu cred ca sunt cel mai in masura sa dea recomandari muzicale. Nu ascult prea multa muzica noua si ma prinde foarte greu. Plus ca nu mi s-a parut vreodata ca avem gusturi prea comune. Mi-au placut Myrath, tunisienii care au cantat de curand in Daos. Ultimele doua albume suna beton. Au trecut de la progressive la symphonic metal, dar au pastrat elementele care le evidentiaza talentul. Daca ar participa la Eurovizion ar fi genial. Uitandu-ma pe ce am mai ascultat, vad mult King Crimson si Woods of Ypres, pe care i-am descoperit intamplator acum 3 ani. Atunci vreo cateva luni numai aia am ascultat. Au devenit a doua trupa favorita. In afara rock-ului, am ascultat Twenty One Pilots dupa ce am ascultat din intamplare o piesa si m-a prins. Piesele favorite: Stressed Out, Migraine si Lane Boy.

Dave said...

Exact asta zice toata lumea, ca partea a doua e cam plictisitoare la Hardwired. Eu l-am luat pentru masina, am zis ca va rezista acolo, dar vad ca nici acolo nu a facut fata. Avea concurenta buna: un best of Bowie, un boxset de 3 CD-uri The Sisters Of Mercy, Scorpions cu Taken by Force si British Steel-ul lui Judas Priest.

De la Megadeth si Anthrax am ascultat doua-trei piese, dar nu m-au dat pe spate.

Am prins vreo patru sau cinci piese Holy Motors. Mi-a placut ca au cantat un cover Entombed destul de bine.

Pe Myrath i-am prins anul trecut in deschidere la HIM, dar nu am fost foarte atent. Anul asta nu m-am dus, era exact dupa Haywire Festival si biletul de 60 sau 70 de lei mi s-a parut enorm pentru o trupa de calibrul ala.

Parca te-am vazut la un concert anul asta, dar nu mai tin minte exact. Suicidal Tendencies cumva?

Andrei Vajna II said...

Nope. N-am prins nici una din editiile de Revolution Festival. Probabil la Methadone Skies, lansarea albumului. Sau la Trooper.

Dave said...

De fapt, cred ca la Plai.

Andrei Vajna II said...

La Plai am fost doar la Bob Geldof. Am stat pe mijloc câteva piese apoi m-am mutat în stânga pentru că luminile de pe scenă băteau direct în ochi.

Andrei Vajna II said...

Na, uite ca celor de la Muzici si Faze le-a placut albumul Luna Amara si cel IPR.

Revin cu o recomandare. In timp ce ascultam Nr.1-ul tau mi-am amintit de trupa in care este vocal o tipa ce a fost tobosar in Woods of Ypres. Trupa se cheama Immortal Bird, si vad ca au scos un album in 2015. Suna bine, zic eu. Imi placuse si EP-ul.

https://immortalbird.bandcamp.com/

Dave said...

Am vazut topul Muzici si faze. Depinde de ce cauta fiecare de la muzica. Cand am vazut comparatia cu Radiohead mi-am adus aminte de o gluma pe care o faceam cu Sitalce la Haywire Festival, dupa ce am vazut niste trupe din Cluj, gen Fluturi pe Asfalt si mai una: daca am trimite un terminator sa il ucida pe Thom Yorke de la Radiohead, Clujul ar disparea de pe harta muzicala a Romaniei.