Saturday, January 17, 2015

Top 2014



Fostul meu sef, ajuns pe la 70 si ceva de ani, spunea: "Dom'le, nu mai e ca pe vremea mea. Oamenii erau altfel. Era frumos de 1 Mai, de 23 August, oamenii ieseau la defilari, dupa care mergeau la mici, la bere. Erau de toate, nu cum zic astia acum. Si oamenii se distrau, dom'le, nu ca acum." In conditiile in care am auzit oameni de 40 de ani spunand "Dom'le, nu mai e ca pe vremea mea" si am vazut ca nu mai am mult pana la 40 de ani, am zis ca e momentul sa vad si eu cum era pe vremea mea. Din punct de vedere muzical, evident. Aproape jumatate de an am ascultat numai albume din vremea adolescentei, adica de acum vreo 20 de ani (Tiamat, Amorphis, Gorefest, My Dying Bride, Asphyx etc.), si din aceasta cauza nu prea am fost la curent cu ce s-a intamplat anul asta. Dar un lucru pot sa spun cu siguranta: nu se mai canta ca pe vremea mea, dom'le.

Top 2014 - Albums

1. At The Gates - At War With Reality
2. Eyehategod - Eyehategod
3. Crowbar - Symmetry In Black
4. BloodbathGrand Morbid Funeral
5. Goatwhore - Constricting Rage Of The Merciless
6. Sanctuary - The Year The Sun Died
7. Behemoth - The Satanist
8. Mastodon - Once More 'Round The Sun
9. Orange Goblin - Back From The Abyss
10. StubbCry Of The Ocean

Top 2014 - Songs

1. At The Gates - Death and the Labyrinth
2. Bloodbath - Church Of Vastitas
3. The Melvins - Sesame Street Meat
4. Eyehategod - Quitter's Offensive
5. Sanctuary - Frozen
6. Carcass - Livestock Marketplace
7. The Haunted - Trend Killer
8. Mr. Big - The Light Of Day
9. Ace Frehley - What Every Girls Want
10. Kix - Wheels In Motion

Am ascultat foarte putina muzica romaneasca. 9.7 Richter mai exact. Un fel de Jugulator facut de romani. Suna profi, ca o trupa de afara. Suna cum si-ar fi dorit Trooper sa sune si nu au sunat niciodata, dar nu spun mare lucru. Scena metal romaneasca a ramas la fel ca acum cativa ani cand am abandonat-o pentru pariuri sportive. Morrison face din nou concerte metal, muzicienii se plang ca nu sunt bagati in seama, trupele care au fost jos acum cativa ani sunt jos si acum, iar Fane de pe Metalhead si-ar dori un nou Dave care sa anime putin scena asta. Buna gluma. Ca de obicei, cea mai buna imagine a muzicii romanesti o gasiti pe Muzici si Faze.

Mentiuni:

Coperta anului:
Cea de mai sus.

Albumul hard rock al anului, la egalitate:
Ace FrehleySpace Invader
Mr. Big... The Stories We Could Tell

Albumul glam metal al anului:
Crazy Lixx - Crazy Lixx

Albumul thrash metal al anului:
OverkillWhite Devil Armory

Albumul Pitchfork al anului:
Perfume Genius - Too Bright

Albumul hip-hop al anului:
Ghostface Killah - 36 Seasons
Obligatoriu, Blood On The Streets (cel putin de la 0:33 la 1:07)

Cel mai prost album al anului, tot la egalitate:
In Flames - Siren Charms (Dar la urma urmei, ce serviciu sa iti mai cauti la 40 de ani)
Machine Head - Bloodstone & Diamonds (Astia au aparut cand metalul pe MTV era aproape mort si o lalalie de vreo 20 de ani aiurea, cu vreo trei melodii si fara nici o idee. M-au fentat si pe mine intr-un an si i-am bagat in top, lucru pentru care ar trebui sa imi rup un deget, dar acum nu le mai merge.)

Anul 2015 incepe bine, cu o comedie de exceptie. Jorn Lande, care se scalambaie ca un urangutan in apa, si Trond Holer, chitaristul de la Wig Wam, cu o atitudine imperiala de guitar god de orasel de provincie. Dracula! Fir-ar al dracului, sa vezi ca tot strainii o sa faca mai bine si povestea asta!

4 comments:

Horia said...

Ai uitat mentiunea speciala pentru Billy Idol. Cel mai tare album al anului despre "cum era pe vremea mea".

Andrei Vajna II said...

Sunt surprins. Chiar mă așteptam să pui Mastodon pe primul loc, chiar de nu merita. Mă rog, nu că ar fi un album rău, sau că aș fi ascultat albumele pe care le-ai pus tu deasupra până acuma. Dar e mult sub Crack the Skye și The Hunter.

Am trecut o dată prin topul tău, dar în afară de albumele Sanctuary, Behemoth și poate Orange Goblin, nu cred că celorlalte le voi mai da o ascultare.

Legat de muzica românească, am ascultat Methadone Skies și Grimus și mi-au plăcut, deci probabil își merită locul în topul Muzici și Faze, care e ca deobicei o plăcere de citit până la capăt. Nu înțeleg, însă, ce mama naibii caută Kumm pe locul 4. Întâmplător am ascultat albumul și mi s-a părut o plictiseală hipsterească teribilă.

Pe Richter țin minte că i-am văzut acum ceva ani într-un concert și mi s-au părut penibili, cu un vocal care se chinuia foarte tare să fie Halford. Pare că între timp s-au pus mai serios pe treabă. Am auzit de ei de mai multe ori anul ăsta, parcă am și văzut ceva clip de promovare. Sună decent, probabil o să-i ascult mai atent.

Nu cred că mai e greu pentru o trupă serioasă să sune "ca afară". Mi se pare că mai toate pot avea acces la un studio și la un producător ca lumea.

Dave said...

@Horia: De Billy Idol am uitat de tot.

@Andrei Vajna II: Cum sa pun pe primul loc o trupa care nu merita? Cand am facut asta?

Ce are At The Gates? Ma rog, nu e chiar Slaughter of the Soul, dar nu cred ca merita altcineva prima pozitie.

Nu am ascultat nici Grimus, nici Kumm, asa ca nu pot sa ma pronunt. Si nici nu am de gand.

Andrei Vajna II said...

N-are nimic, doar că pe mine m-a cam plictisit și nu m-a impresionat.

Albumul Grimus sună bine, are câteva piese chiar faine. Nu știu de ce spun cei de la Muzici și Faze că nu sună ca precedentele. Mie mi se pare că sună exact ca și un album Grimus, adică un pic învechit pentru 2014 și pe alocuri chiar îmi suna a The Killers.

Kumm chiar nu are rost să asculți. :))

Dar mi-am dat seama că momentul anului în rock-ul românesc a fost câștigarea Vocii României de către Tiberiu Albu. Mie mi se pare că nu există mulți vocaliști români mai buni ca el și nu înțeleg cum de nici o trupă românească nu l-a luat până acum.