Sunday, January 24, 2010

Top 2009 si top 2000 - 2009

Am ramas dator cu topul general pe 2009. Doua saptamani mi-am luat liber si am reascultat o lista de albume importante aparute in 2009. Dupa ce am finalizat toate cele necesare, am ramas o saptamana cu un laptop la care m-am chinuit 10 minute sa scriu un text de cateva randuri. Cursorul imi zbura in toate partile, degetele abia imi incapeau in tastatura. Groaznic. Insa mai bine mai tarziu decat niciodata. Am optat din nou pentru un clasament. In premiera, am in top cate un album din fiecare categorie la care fac topuri separat, adica metal, country si glam. Nu prea am albume indie in top, dupa ce influenta lui Sitalce asupra mea a scazut considerabil. Trebuie sa va marturisesc ca Sitalce s-a compromis iremediabil in ochii mei, din toate punctele de vedere, in momentul in care, la una din intalnirile noastre saptamanale, a aparut cu un fular alb-negru, de 2 m, infasurat in jurul gatului. "Ce e cu cacatul ala de la gat, dobitocule?" l-am abordat eu respectuos. "Mi-e frig la gat, frate!" a raspuns dobitocul. "La plus 10 grade Celsius??? 'Te-n gat de hipster nenorocit!" a venit replica mea necrutatoare. Din acel moment si pana in ziua de azi, Sitalce nu a mai venit cu fular la intalnirile noastre, insa am impresia ca il ascunde in ghiozdan. Topul de mai jos cuprinde cateva albume care, incontestabil, vorba lui Cornel Dinu, merita sa fie acolo si cateva albume pe care le-am ascultat foarte mult.

1. Mastodon - Crack The Skye
Piesa preferata: The Last Baron
Incontestabil, albumul anului.

2. The Black Crowes - Before The Frost
Piesa preferata: Appaloosa
Incontestabil, al doilea album al anului.

3. Brad Paisley - American Saturday Night
Piesa preferata: Then
Incontestabil, al doilea album al anului.

4. The Dead Weather - Horehound
Piesa preferata: Hang You From The Heavens.
Incontestabil, Jack White.

5. Jarvis Cocker - Further Complications
Piesa preferata: I Never Said I Was Deep
Asta cred ca e si pentru hipsteri.

6. Them Crooked Vultures - Them Crooked Vultures
Piesa preferata: Mind Eraser, No Chaser
Incontestabil, supergrupul anului. Sa nu va aud cu Chickenfoot. Ca tot am ajuns la subiectul asta, m-am saturat de supergrupuri. Nu cred ca o sa ascult Black Country, care o sa fie Glenn Hughes 100%.

7. Thrice - Beggars
Piesa preferata: In Exile
Incontestabil, albumul de post-hardcore al anului.

8. Therapy - Crooked Timber
Piesa preferata: Clowns Galore
Incontestabil, revenirea anului.

9. Green Day - 21st Century Breakdown
Piesa preferata: 21st Century Breakdown
Incontestabil, confirmarea anului. O sa va explic de ce imi place Green Day la fel cum i-am explicat lui Sitalce. Ati vazut golul de 3-0 din Chelsea - Sunderland? Il gasiti aici. "Oare cine a dat golul ala?" a fost prima mea reactie cand am vazut rezumatul meciului. Ashley Cole. Ashley Cole?

10. Vains Of Jenna - The Art Of Telling Lies
Piesa preferata: The Art Of Telling Lies
Incontestabil, albumul de rock'n'roll pozitiv al anului.

Am vazut ca se fac topuri ale decadei 2000 - 2009. Am impresia ca lumea se asteapta sa fac si eu un asemenea top. Din momentul in care am avut aceasta impresie, nu am putut sa adorm inainte de 3 dimineata in fiecare noapte. Mi-am dat seama ca pentru un asemenea top e nevoie de o munca titanica. Dar sunt roman si mi-e lene sa fac o munca titanica. Aveam cateva variante de organizare a muncii. Una era sa caut toate CD-urile si DVD-urile pe care le-am scris in ultimii 7 ani, sa transfer muzica care mi se parea mai importanta pe hard si sa ma pun cat de cat pe reascultat. Prea greu. Alta varianta era sa consult topurile anuale si sa aleg de acolo ce mi se pare mie ca da bine. Sunt convins ca acum, la 30 de ani, as fi ras de preferintele pe care le aveam la 21 de ani, dupa cum poate la 40 de ani o sa rad de topul asta. Si cum trec printr-o perioada mai dificila, in care trebuie sa ma concentrez sa castig la pariuri, am zis ca nu ar fi bine sa rad de mine. Asa ca am ales ultima si cea mai simpla varianta: sa ma concentrez. Si m-am concentrat mult. Cam 10 minute, in pauza meciului dintre Newcastle si WBA, de luni. Tamas a jucat binisor, WBA a jucat bine, dar cei de la Newcastle au avut un noroc fantastic, insa norocul lor s-a terminat azi, in FA Cup, cand am pariat 1 solist pe WBA. Despre ce scriam? A, topul decadei. Fara clasament.

Mastodon - Leviathan
Mastodon - Blood Mountain
Mastodon - Crack The Skye
System Of A Down - Toxicity
System Of A Down - Mezmerize
System Of A Down - Hypnotize
Slipknot - Iowa
Slipknot - Vol. 3: (The Subliminal Verses)
Slipknot - All Hope Is Gone
Marilyn Manson - Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death)

Fiindca am mai avut doua minute din cele zece rezervate acestui subiect, am facut si un top 5 al celor mai bune piese ale decadei 2000 - 2009.

Slipknot - Left Behind (Iowa)
Marilyn Manson - The Fight Song (Holy Wood (In The Shadow Of The Valley Of Death))
System Of A Down - Chop Suey (Toxicity)
System Of A Down - B.Y.O.B. (Mezmerize)
Mastodon feat. Neil Fallon - Blood and Thunder (Leviathan)

5 comments:

Garm said...

Nimic in zona "Rock n' Roll Pozitiv" in perioada 2000 - 2009? Steel Panther, Motley Crue, Vains Of Jenna, Guns n' Roses?
Trooper? Ok fara Trooper :D.

Dave said...

Ar fi niste albume, dar nu de top 10.

Andrei Vajna II said...

Eu rad si acuma de topul asta. La tine e prima oara cand aud de conceptul de top 2000-2009.

Parca mi se parea mie ca n-a mai aparut asa des Sitalce prin post-urile tale. Da nu inteleg ce ai cu el. Pun pariu ca daca avea fular alb-rosu nu-i comentai.

Dave said...

Sper ca nu razi de topul pe 2009, ca acolo nu e nimic de ras. E ciudat conceptul de top 2000 - 2009, pentru ca eu stiam ca deceniul incepe in 2001 si se termina in 2010, insa o gramada de reviste, site-uri de specialitate si multi bloggeri (ce ma distreaza termenul) au facut topuri pentru aceasta perioada. Mai in gluma, mai in serios, am facut si eu unul.

Nu am prea multe cu Sitalce. Cea mai mare problema ar fi ca e un hipster nenorocit si nu vrea sa recunoasca asta. Numai palaria ii lipseste.

Andrei Vajna II said...

Nu, cum sa rad de topul pe 2009? Si mie imi plac Green Day.

Pai topurile astea nu sunt facute pe decenii, ci pe prefixe, in traditia top '80s, '90s. Se continua cu top '00s. Care, daca n-ai auzit, se pronunta noughties.