Monday, May 11, 2009

Luna Amara - Don't Let Your Dreams Fall Asleep


But if you listen you can't sing
And my voice is just a thing
Becoming dirt.
(Deadends)


Aceste versuri sunt cantate de Mihnea Blidariu. In mod normal, trebuiau cantate de Nick Fagadar, fata in fata cu Mihnea Blidariu. L-ati auzit pe Nicu Covaci pe Cei ce vor fi? Atunci l-ati auzit si pe Mihnea Blidariu pe Don't Let Your Dreams Fall Asleep. Ati auzit-o pe Corina Danila cu Krypton? Atunci l-ati auzit si pe Mihnea Blidariu pe Don't Let Your Dreams Fall Asleep. Prima reactie a unui om normal, dupa ce asculta Don't Let Your Dreams Fall Asleep, ar fi sa caute un cabinet medical ORL in Cluj-Napoca si sa le faca o programare de urgenta pentru o consultatie componentilor trupei Luna Amara. Cum eu nu sunt un om normal, am dat cu booklet-ul de pamant (nu am nimic cu Florin Chereji, el nu are nicio vina) si am incercat sa le gasesc circumstante atenuante: ambitie - "trebuie sa aratam lumii ca Mihnea e vocalist"; inconstienta - "Mihnea chiar e vocalist"; romanism - "las-o, ba, ca merge asa"; bun simt, prea mult bun simt - "nu putem sa-i distrugem omului visul de a canta, chiar daca vocea nu il ajuta". Deadends si Hunt The Wire sunt cele mai bune exemple ale luptei pe doua fronturi pe care o duce Mihnea Blidariu pe Don't Let Your Dreams Fall Asleep: lupta cu propria voce si lupta cu limba engleza. Le pierde pe amandoua. Sunt si momente in care Mihnea canta acceptabil, insa acest lucru se intampla numai pentru ca Nick striga mai tare decat el. E trist, foarte trist. Am ajuns sa vorbesc despre Deadends si Hunt The Wire in loc sa vorbesc despre Into Another, Transitions, Chihlimbar, Unghii de drac, True Sunshine sau Floodmoses. Don't Let Your Dreams Fall Asleep este primul album in care cei de la Luna Amara nu stau fundul in doua luntre in acelasi timp. Se canta un alternative semi-acustic, in care trompeta isi gaseste, in sfarsit, locul. Versurile sunt relativ bune, exceptie facand Deadends si Hunt The Wire. Fazele catchy plutesc in aer, dar sunt inabusite mai ceva ca pe Forbidden Drama a lui Byron. Nu stiu ce vor cei de la Luna Amara cu acest album, dar am mari dubii ca demersul lor este unul sincer. Oricum, cel de-al patrulea album va fi momentul adevarului pentru Luna Amara. Un eventual nou pas gresit va insemna sfarsitul.

De ascultat: Transitions, Chihlimbar, True Sunshine.

Nota: 6/10.

10 comments:

Andrei Vajna II said...

Poate iti trebe si tie un control ORL dupa ce l-ai ascultat pe Mihnea.

De ascultat: Unghii de drac - hitul (comercial) al albumului si pe care trompeta e la apogeu, Little Sun pentru fanii psihedelici, solo-ul blues de pe True Sunshine, Floodmoses ca sa vedeti ca Mihnea e are voce chiar buna.. pentru backing vocals, Into Another si Kill the dancer daca vreti sa-l admirati pe Nick, si partea a doua din No Return, care e momentul meu preferat de pe album, o conversatie melodica si un solo de exceptie.

Transitions nu mi-a ramas cu nimic.

Nota: 8+/9-, Plus pentru coperta si booklet, minus pentru Mihnea

Dave said...

Nu cred ca am nevoie de un control ORL. Am mentionat patru dintre cele sapte melodii de care vorbesti tu. La "De ascultat" nu e voie cu mai mult de trei melodii. Ordinea e cea de pe album, ordinea pentru mine, in acest moment, ar fi: True Sunshine, Transitions (care e super piesa) si Chihlimbar. Daca ar fi sa te limitezi la trei, care ar fi acelea?

Andrei Vajna II said...

Cu controlul ORL am vrut sa spun ca prea te-ai legat de engleza lu Mihnea, in detrimentul albumului, care e bun.

Nu stiam de regula asta, trebuia s0o pui si tu undeva. Sau sa-i spui "Top 3", ca e o diferenta intre a recomanda ce melodii merita ascultate, si preferintele tale.

Oricum, eu vroiam sa evidentiez momentele bune ale albumului, nu neaparat niste piese. Dar daca m-ai provocat:

My Top 3: No Return, Into Another, Floodmoses

Am ascultat de vreo 5-6 ori Transitions la rand si acum imi suna in minte doar bucati din refren. Mi se pare ca expresivitatea lui Nick e inabusita cumva de melodie, si suna mai mult a disperare. Chiar daca asta e efectul dorit, mie nu-mi place. Pe Into Another Nick da tonul, si acolo a iesit mult mai bine. In rest, Transitions nu se remarca cu nimic.

Dave said...

Cand am o masea stricata, ma gandesc numai la ea, chiar daca celelalte sunt in stare relativ buna. Cand am doua masele stricate, sunt distrus. Ma bucur ca am avut puterea sa trec peste Deadends si Hunt The Wire si sa ascult albumul. Nu am spus ca Don't Let Your Dreams Fall Asleep este un album prost. E un album mediu, iar faptul ca sase piese mi-au atras atentia este un lucru bun pentru o trupa romaneasca.

Agasatul said...

Luna Amara se afla in situatia cand nu mai vor sa demonstreze nimic. Pur si simplu experimenteaza cu genuri si idei pe care le gasesc interesante. Incearca sa se autodepaseasca.

Este o trupa care a murit practic, dar traieste in sala de repetitii in care membrii sunt fericiti cautand si descoperind. Fanii (tot mai putini) se vor cerne si vor ramane doar aceia un pic mai deschisi la minte si suficient de interesati de o trupa romaneasca.

Mi se pare inascultabila Luna Amara din prezent (desi muzica nu e rea), dar alegerea lor de a canta pentru propria placere este laudabila.

Nu ar fi insemnat nimic sa fie eroi rock in Romania. E mai onest asa.

PS: Probabil formatia se va destrama dupa maxim inca un album.

Florin said...

Dave, indiferent cat de mult iti place albumul (nici mie nu imi plac toate piesele, si l-am tot ascultat de luni de zile), mergi maine la concert in Setup. Dupa parerea mea live suna mai bine ca oricand, totul e legat iar Mihnea-Andrei e un mare castig pentru trupa.

@Agasantul, in ce sens inascultabila daca muzica nu ti se pare rea?

Andrei Vajna II said...

Eu zic ca te inseli, Agasatule. Luna Amara a crescut in ultimii ani. Se vede pe album - productia, mixajul, piesele sunt mai inchegate, Nick isi pune mai bine in evidenta vocea.

Dar asta se vede de ceva ani si in concerte. Piesele vechi suna tot mai bine. O contributie mare a avut-o Vali Deac, a carui amprenta se vede. Pacat ca a plecat, sper ca vom mai auzi de el intr-un prioect solo sau o alta trupa. De noul Mihnea habar n-am, sa-l vad intai in concert.

Nu stiu ce te bazezi tu, si Dave cand propovaduiti sfarsitul lor, pentru ca Luna Amara e printre trupele care au deja un numar consistent de fani si e greu sa mai intre in anonimat. Singurul pericol e sa nu se desparta din cine stie ce motive, Nick sa se sature de Mihnea sau ceva de genul.

Dave said...

Am ascultat ceva de pe viitorul lor album electric si am mari sperante. Daca nici atunci nu se vor ridica la inaltimea asteptarilor, nu cred ca o vor mai face vreodata. Asa, pentru fani, pot sa cante si 20 de ani de acum incolo, ca am vazut ca au cativa care zic ca Deadends si Hunt The Wire sunt printre cele mai tari piese.

Andrei Vajna II said...

Pai cand zici de sfarsitul unei trupe nu te referi la numarul de fani? Normal ca pentru fani canta, ca doar nu pentru tine.

Si normal ca au multi faini carora le plac si piesele mai proaste. Aseara, pe langa Dizident, cea mai ceruta piesa a fost Hunt the Wire. Dar au si piese bune, care sunt bine primite, dovada ca tot No Return a primit cele mai multe aplauze.

Dave said...

In mod normal, niste muzicieni canta pentru ei, nu pentru fani. Sper sa nu supar pe nimeni, insa cuvintele "fan Luna Amara" suna urat. Ascultator merge, dar fan suna foarte urat. Nici nu ma mir ca "fanilor" le place Hunt The Wire. Sfarsitul muzical al unei trupe nu are legatura cu numarul de fani. Sfarsitul survine cand o trupa nu mai are idei, dar canta variatiuni pe aceeasi tema pentru a-si pastra fanii.