Monday, March 30, 2009

Luna Amara, legea si prietenul de pahar

Membrii trupei Luna Amara, celebrii protestatari cu carte de munca ai rockului romanesc, au realizat ca a trecut destul de mult timp de cand nu si-au indeplinit sarcinile de serviciu. Ultima data s-au facut auziti cu ocazia Legii Big Brother, subiect pe care l-au tratat cu competenta filosofilor de berarie. Subiectele pe care sa-si antreneze reflexul conditionat de a da din gura pentru a fi auziti au scazut simtitor, deoarce se afla in imposibilitatea de a protesta impotriva celor care i-au ridicat. In aceste conditii, toate comunicatele oficiale ale trupei Luna Amara par a fi scrise cu caps lock, pentru ca, se stie, cand cineva are o voce puternica, cam la fel de puternica ca vocea lui Mihnea Blidariu, lumea se infioara, lacrimeaza si nu mai e atenta la detalii. Ultima mostra de gandire de berarie, de hai sa punem tara la cale, o gasiti mai jos:

Expulzati-ne, vorbim romaneste!

Scriitorul si prietenul nostru Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania, dupa ce a asteptat 4 ani de zile cetatenia romana, dupa ce a scris in romana, dupa ce a muncit in Romania, dupa ce si-a pus sperantele in tara a carei limba au vorbit-o toti ai lui: parinti, bunici, strabunici, stra-strabunici.

Alexandru Vakulovski nu se afla in fata primei absurditati pe care, impreuna, statele roman si "moldovean" i-o servesc. Acum doi ani, el n-a putut merge la inmormantarea propriului tata, pentru ca, odata intrat in Basarabia, n-ar mai fi putut iesi. Acesta este rezultatul politicilor duse de bolsevici ca Ion Iliescu, acesta este rezultatul chermezelor cu "vinisor molodoviniesc" dintre Basescu si Voronin.

Bineinteles, Alexandru Vakulovski este prietenul nostru si al altor artisti si oameni simpli. El nu este un fotbalist de exceptie, ca Maximilian Nicu, care nu stie limba romana, dar si-a luat cetatenia intr-o saptamana. Pentru ca traim in tara in care nu dam doi bani pe cultura, dar in care fotbalul si politica se incuscresc intru prostirea cetateanului.

Multi spun ca "nu stim ce se poate face". Noi stim precis ce se poate face: se poate schimba legislatia cu privire la obtinerea cetateniei de catre romanii care traiesc in afara granitelor tarii. Nu e un proces simplu, dar nici prea complicat. Tine de vointa politica, insa aceasta poate fi, la randul ei, impulsionata de vointa civica.

Poate ca acest caz, al prietenului Alexandru Vakulovski, nu se va rezolva. Dar poate ca ar putea fi punctul de pornire al unei campanii prin care sa-i aducem - literalmente - mai aproape pe romanii de peste Prut.

Libertate si respect pentru Alexandru Vakulovski!


De data aceasta, membrii trupei Luna Amara sar in apararea unui prieten de pahar, scriitorul Alexandru Vakulovski, omul care le-a lipit pe frunte lui Mihnea si Nick eticheta de poet. Se stie, cand sari in apararea unui prieten de pahar, intai dai, dai pe goarna in cazul de fata, dupa aceea incepi sa analizezi la rece situatia. Nu imi fac iluzia ca problema unei analize la rece se pune in cazul si in cadrul trupei Luna Amara. Modul in care au redactat acest comunicat e o dovada clara ca nu vad mai sus de pahar. Daca analizam putin comunicatul protestatarilor, prima greseala ne sare imediat la ochi: Maximilian Nicu, care nu stie limba romana. Din cate tin minte si cred ca nu ma insel, pentru ca nu obisnuiesc sa beau, l-am auzit pe Maximilian Nicu vorbind in limba romana intr-un interviu. Probabil membrii Luna Amara i-au auzit pe altii vorbind in limba romana ca Maximilian Nicu nu stie limba romana si s-au gandit ca e frumos sa ne informeze si pe noi intr-un comunicat oficial. Comunicatul nu e lipsit de formulari de mare efect ca rezultatul politicilor duse de bolsevici ca Ion Iliescu, rezultatul chermezelor cu "vinisor molodoviniesc" dintre Basescu si Voronin, dar contine si o intamplare nefericita care sa ne smulga cateva lacrimi, cea cu inmormantarea tatalui. Ce nu ni se spune e motivul pentru care Alexandru Vakulovski a fost expulzat din Romania. Il aflam din blogul lui Mihail Vakulovski, ilustrul sau frate, dupa ce, in prealabil, ne insira CV-ul lui Alexandru, ca acela e important, nu faptul in sine:

... pe 9 aprilie, ziua lui de naştere, îi va expira paşaportul moldovenesc, aşa că s-a dus la Poliţia din Cluj-Napoca, să-şi plătească amenda (inevitabilă) pentru că i-a expirat „şederea temporară”. Verdictul a fost acesta: 12 mln. lei vechi amendă, expulzarea din România (în maximum 15 zile) şi interdicţie de a intra în România în următorii 2 ani şi jumătate. Doar pentru că scriitorului român i-a expirat „şederea temporară” şi tot n-a obţine ut cetăţenia română, această doamnă Godot. Asta cu cetăţenia e super dură pentru cei cinstiţi.

Va dati seama, marele scriitor Alexandru Vakulovski a fost atat de ocupat, incat nu a observat ca ii expira permisul de sedere temporara, care, din cate stiu, are o valabilitate de un an. Mai mult, a avut atatea pe cap, treburi culturale ca de par nu poate fi vorba, si a uitat si de pasaportul moldovenesc, a carui valabilitate expira in mai putin de o luna. Cu ce ne confruntam aici, doamnelor si domnilor? Cu nerespectarea legii. Poate Alexandru Vakulovski avea impresia ca daca a scris de sute de ori (mii de ori?) cuvantul pula in cateva carti in limba romana poate sa il utilizeze si cand vine vorba de lege. Sa facem o exceptie, veti spune. Desigur, mai intai facem o exceptie cu batranul de 85 de ani care a scosi tarusii care ii delimitau proprietatea in urma unei hotarari judecatoresti, ca omul are 85 de ani si nu conteaza pe cine a prejudiciat, apoi cu Alexandru Vakulovski, ca a scris cateva carti in limba romana, si, de maine, si pentru alte incalcari ale legii care noua ni se par minore. Poimaine, o sa vedem ca toata lumea scoate tarusii si muta gardurile de la gradina, sau isi pune bunicul sa faca asta, ca toti cetatenii moldoveni, studenti sau nu, vor uita ca le-a expirat permisul de sedere sau pasaportul. Cu cei care respecta legea, isi reinnoiesc permisul de sedere si stiu cand le expira pasaportul ce facem? O sa apara Vakulovski si o sa le rada in nas: Bai, ce fraier esti ca te agiti atat cu permisul ala! Il prelungesti cand ai timp, platesti si tu o amenda. Te trimit inapoi in Moldova? Da de unde! Vorbesc eu cu scriitorii si cu baietii de la Luna Amara, pardon, poetii, o sa iasa tambalau, in pula mea, si o sa primesti si cetatenia de urgenta ca masura reparatorie. O sa spuneti ca sunt absurd, dar de ce nu vine nimeni sa spuna: OK, baiatul a gresit, a uitat, accepta consecintele, sa vedem ce putem face sa rezolvam aceasta situatie neplacuta. De ce e nevoie sa scoatem in fata CV-ul lui Vakulovski, sa apelam la metode lacrimogene si sa il blamam pe cel care a respectat legea. M-am saturat de imbecilii care isi baga pula in Romania, dar nu citesc legea. Hai sa fim si noi la fel: Sus Vakulovski! Jos bolsevicii! Sus Basescu! Jos Voronin! Tara de cacat!

5 comments:

Li said...

mi-ai luat cuvintele din taste. foarte de acord cu tine. ce ma nedumereste pe mine e dorinta asta ardenta a dlui vakulovski, dupa ce si-a bagat de atatea ori pula in tzara asta in toate operele domniei sale, sa ramana aici. De ce?! E groaznic aici, frate, ai scris-o de nenumarate ori, ti-e scarba, ti-e... stai frumos acasa daca nu-ti place. Serios. Stai acasa. Pe mine unul nu m-ar deranja.

Anonymous said...

Astia au si ei nitica dreptate, cetatenia e destul de greu de obtinut, Moldova fiind totusi un stat extra-comunitar.
Acu' au sarit toti la petitii online si scrisori deschise in care-l demonizeaza pe Maximilian si cer ca Alexandru sa fie reprimit in tara. Si tot ei vorbesc despre legi inegale cand cer ca Vakulovski sa fie iertat.

Mike said...

'ai ba lasati-ma cu toti raketii si cu toti asa zisi poeti sau pseudopoeti, d-alde Ilascu sau Vieru sau cu mai stiu eu ce simtaminte nationaliste tembele. Granita aia e inchisa cu un motiv si asa ar trebui sa ramana. Ajunge ca a intrat mai bine de jumate din armamentul armatei a 14-a in tara p-acolo impreuna cu jumatate din lumea interlopa ce o regasim prin toate orasele. Cu atat mai mult cu cat vine vorba de un nume si mai obscur.
De curiozitate am cautat si citit cate ceva de asa zis poaetul de mai sus. Mai bine ma uit la 50 de meciuri d-ale Herthei Berlin cu Max Nicu titular.

Paul Slayer Grigoriu said...

Vieru chiar nu e "pseudopoet", mai citit si voi inainte sa va bagati picioarele.

Mike said...

nu pe dracu'
o fi vreun' Byron sau Baudelaire