Wednesday, March 5, 2008

Lenny Kravitz - It Is Time For A Love Revolution

Photobucket

Dupa botezul in iubire urmeaza revolutia iubirii. Ce intelege Lenny Kravitz prin revolutia iubirii? Sa il lasam pe el sa explice:

It's just what it sounds like. It's about loving people. You gotta love your brothers and sisters. But before you do that you gotta have self-love.

Albumul a fost precedat de o stire preluata rapid de tabloidele romanesti cu fata la paginile 3, 5 si 7, care ne spunea ca Lenny Kravitz nu ar mai fi facut sex de trei ani. Motivul ar fi ca artistul asteapta persoana potrivita, sufletul pereche si momentul potrivit pentru a-si exprima afectiunea si in alt plan. Nu se stie daca acel moment a sosit pana la lansarea albumului It Is Time For A Love Revolution, dar se pare ca toate instinctele carnale au fost incatusate pentru a da substanta noului album si manifestului care il insoteste. Nu e de mirare ca primul videoclip a fost I'll Be Waiting. Al doilea este Love Love Love, iar cercul iubirii nu poate fi inchis decat de Will You Marry Me. Cum nu il vad capabil pe Lenny Kravitz, un artist obisnuit doar cu mizele mari, sa compuna muzica pentru divort, cred ca Will You Mary Me reprezinta ultima veriga din discursul muzical al etapelor dintr-o relatie de iubire. Sitalce, un mare amator al muzicii cu mesaj adanc si subliminal si un sustinator al ideii ca tot ce este spiritual se poate reprezenta sub forma oului, considera ca Will You Marry Me poate fi privit atat ca un omega, cat si ca un alfa. Vom trai si vom vedea.

Pe plan muzical, abstinenta a produs si cateva devieri in comportamentul lui Lenny. Un prim efect secundar ar fi intoarcerea spre trecut, trezirea nostalgiilor tineretii si apelul hotarat la insasi esenta muzicii rock spre care a virat: Led Zeppelin. Cei mai suspiciosi il pot acuza de o schema mercantila, avand in vedere succesul concertului Led Zeppelin de anul trecut, dar si de o incercare de a recupera startul ratat in cursa cu The White Stripes, care au facut niste faze Zeppelin de mare efect pe Icky Thump, aducatoare de premii Grammy. Esecul albumului Baptism nu poate fi luat in calcul pentru acest efect secundar, deoarece avem o gramada de Baptism pe It Is Time For A Love Revolution, iar Baptism, ca si Lenny de altfel, nu pot fi considerati bastarzi ai lui Lenny Kravitz. Daca ascultati cu atentie albumul, o sa aveti impresia ca il auziti si pe Anthony Kiedis, si acesta fapt ar fi al doilea efect secundar. E tot Lenny si nu are nicio legatura cu funk-ul mereu prezent in muzica lui. Nici macar cu premiile Grammy castigate de Stadium Arcadium. Al treilea efect secundar nu mi-l mai amintesc.

Puteti sa-l acuzati de orice pe Lenny Kravitz, mai putin de inconsecventa. Artistul are niste principii si considera ca exista treburi pe care omul trebuie sa le faca singur. Nu, nu e vorba de self-love, punct esential in programul revolutiei, ci chiar de muzica. Mai precis, Lenny canta la toate instrumentele, dupa cum foarte bine se poate observa in videoclipul I'll Be Waiting.



Conform declaratiilor sale, nimeni nu poate reproduce mai bine decat el muzica pe care o aude in cap. Si se pare ca auzea muzica atat in momentele in care se intalnea cu fotomodele, cat si in momentele in care cauta femeia careia sa ii adreseze intrebarea Will You Marry Me. Toate treaba asta se intampla in conditiile in care Lenny are niste instrumentisti valorosi, care pot canta chiar mai bine decat el la instrumentele la care presteaza. Dar, cum spuneam mai sus, Lenny e consecvent principiilor sale, mai ales ca se prezinta peste tot ca artist solo.

Albumul It Is Time For A Love Revolution incepe in forta chiar cu manifestul Love Revolution. Mai avem un Led Zeppelin, Bring It On, dupa care o da in diverse, funk, blues, soul, Zeppelin. La balade am remarcat I'll Be Waiting, excelenta I Love The Rain si comemorativa A Long And Sad Goodbye. Dupa invitatia la dans Dancin' Till Down m-am plictisit teribil. Spre final, Lenny Kravitz si-a dat seama, la fel ca Paul Slayer, ca protestul a devenit trendy si ii da o palma lui Bush in Back In Vietnam, vorbind de razboiul din Irak, desi, dupa cum a declarat, e convins de inutilitatea demersului sau. Nu pot sa nu constat ca spre final intreaga teorie dezvoltata cu migala de artist incepe sa scartaie. Trebuie sa ne iubim pe noi insine, fratele, sora, aproapele, pe toata lumea, mai putin pe Bush. Love Love Love!

No comments: