Monday, February 12, 2007

Metalhead confera un Fane

Mult timp am ignorat site-ul Metalhead. Acum imi dau seama ca am gresit, desi mi s-a spus ca e o sursa inepuizabila de umor. Ultimul update “confera” o cronica la ultimul album Trail of Tears, scrisa de un oarecare Fane (sunt sigur ca nu are nicio legatura cu cel de la Deviant). Autorul incepe neutru, cu constatari generale, care nu au nicio treaba cu cronica:

2007 promite ca va fi un an bogat, atat la capitolul concerte(cel putin in Romania), cat si albume. Si chiar unele bune. Asa ca, doamnelor si domnilor va prezint un album si o trupa care pe mine m-a lasat fara cuvinte: Trail Of Tears- Existentia.

Dar albumul l-a lasat cu cuvinte si autorul da dovada de profund spirit analitic si de atentie la detalii, incat incepe cu o constatare clara, bazata pe impresii:

Aveam impresia prin 2005, ca Trail Of Tears sunt goth. In 2007, zic ca sunt progresiv. Sa facem o comparatie intre "Freefall Into Fear"(lansat in 2005) si "Existentia". Vom observa ca nu prea exista similaritati. Asta e bine, zic eu.

Asta e bine, zic si eu.

Lasand deoparte faptul ca "Freefall Into Fear" a fost un album experimental, acum "Existentia" a trecut si mai departe, adunand diferite stiluri si elemente ce nu apartin ariei goth. Apusa este perioada in care gaseam influente Arcturus sau Solefald. Acum piesele au personalitate, introducand elemente ce vor deveni in viitor un trademark Trail Of Tears.

Alt cititor in stele. Desi s-au schimbat de la un album la altul, putem sti ce vor pastra pentru viitorul album.

Un lucru e cert si anume ca de acum inainte trupa se va baza pe ritmuri groove precum si riffuri ce aduc aminte de stilul Opeth. Un aspect important il constituie vocea feminina. Aceasta nu predomina in toate piesele, insa isi face simtita prezenta exact atunci cand trebuie.

Oare ce intelege autorul prin ritmuri groove?

Primele piese confera un sound de power metal. O prima piesa ce ar trebui mentionata este "Venom Inside My Veins" o compozitie ce imbina foarte bine elemente trash cu melodeath/metalcore. "Decadence Becomes Me" este probabil cea mai accesibila piesa de pe album, ea avand un sound hard rock/heavy. "She Weawes Shadows" si "Shades Of Yesterday" prezinta un sound ce se apropie multe de Nevermore. Asta e bine, zic eu.

Asta e bine, zic si eu pentru a doua oara. Trebuie sa ma informez ce e cu elementele trash, sa nu ma fac de rusine in viitor ca nu cunosc noile tendinte metalice.

Restul pieselor confera un sound mai goth, mai ales datorita corului si a vocilor masculine si feminine. Ce nu veti gasi pe "Existenta" sunt influente Black/Death prezente pe "Freefall Into Fear".

Extraordinar! Autorul scrie “hard rock/heavy”, “trash”, “melodeath/metalcore” cu litere mici, dar muzica divina “Black/Death” este consemnata cu litere mari. O astfel de cronica nu putea sa aiba decat un final apoteotic, prin care autorul sa ne lase fara cuvinte, asa cum a patit el cu trupa:

Desi Trail Of Tears s-au distantat de soundul avangardist tipic norvegian, "Existentia" prezinta un experiment ce personal, il consider un succes. Sa fim seriosi, cine a mai incercat sa imbine gothicul cu metalcore, hardrock sau progresiv? Trebuie sa fii destul de inchis la mine incat sa nu-ti placa acest album.

O ultima observatie. A se citi “inchis la minte”. Sa fim seriosi!

8 comments:

Gugu said...

las ca-i prinde bine o mustrare lui Fane :D cateva din comentariile tale sunt fondate si ai dreptate pe alocuri

dar sa nu uitam ca o cronica de album ramane o cronica subiectviva si reprezinta parerea autorului despre trupa/albumul respectiv(a)

nu exista o cronica obiectiva :)

In rest keep up the contra work :)
salutari
Morrison

Anonymous said...

Bah cred k voi doi ati face o echipa perfecta: de ce nu faceti o colaborare? Ar fi foarte interesant Metalheadu cu Dave in frunte :)) si in spate cu Morrison(nu va ganditi la prostii va rog)
Dave cand o sa faci recenzii atunci sa-i musti de cur si de p**a pe altii, ca asa mi se pare ca vorbesti doar ca sa te afli si tu in treaba si sa ai cu ce umple blogul asta.
Cred ca ar trebui sa stii si tu ca o recenzie nu e niciodata obiectiva pentru toata lumea, astfel ca e normal sa apara si retardati ca tine care sa aiba ei mereu de comentat.
Vezi? Si eu sunt contra domne!!!

Dave said...

Morrison, orice cronica e subiectiva. Nu am nimic cu ideile omului, am ceva cu limba de lemn.

Anonimule, chiar m-am gandit foarte serios sa ma apuc sa scriu si eu recenzii, dar la combinatia cu Metalhead-ul nu m-am gandit. Daca tot ma faci retardat, era frumos sa te semnezi. Ai idei bune, poate mai discutam.

Anonymous said...

Ce plm, ati inceput sa-i cititi toti aberatiile ? Bravo bre, v-a facut ...

Anonymous said...

eu una ma distrez cum face Dave pe intelectualul
Chiar ii sta bine; pacat ca nu stie ce vorbeste!
O sa-l ierte Dumnezeu cu siguranta! Macar Morrison il linge in cur si tot e ceva si asta!

Anonymous said...

Metalhead "confera" niste autori de cronici mult mai slabi ca Fane, vezi Pry sau Cristina N., dar niciodata n-ai stiut unde sa te uiti.

Oricum verbul folosit de tine nu este sinonim cu "a oferi", cel putin nu in forma gandita de tine, mai treci pe la dictionar, nimic nu e mai caraghios decat a folosi cuvinte ca "conferi, jubileum, fortuit" atunci cand nu le cunosti sensul. ;)

Dave said...

Haha, inca de cand am stabilit titlul m-am gandit se va gasi cate unul care sa nu sesizeze ironia din el, de aceea am pus ghilimelele doar in primul alineat. Nu-i nimic, mai ai o sansa sa citesti cronica lui Fane.

Anonymous said...

Domnule (Ca)Calin nu va mai enervati..cand zic nu VA enervati, ma refer desigur la tine si la fragmentul de neuron pe care il mai posezi impreuna cu Morrison
Aveti grija sa nu-l consumati si pe ala de la atatea "suparari". Macar Morrison constientizeaza ca e prost, tu nici macar nu esti capabil sa vezi asta.
Era o gluma desigur...imi pare rau ca am uitat sa pun ghilimele inca de la primul alineat ca sa poti sesiza mai bine substratul :)