Tuesday, June 8, 2010

Hank Williams


De vreo doua saptamani tot vreau sa scriu ceva despre Hank Williams. Motivul e simplu: Sitalce. In timp mergeam cu masina spre o cafenea si discutam de ale noastre, i-am spus ca in ultimul timp am ascultat Hank Williams. Hipsterul a avut o reactie tipica de tembel: "Man, cine pana mea mai e si asta?" Noroc ca sunt un tip echilibrat si stiu sa ma controlez, pentru ca in mod normal ar fi trebuit sa pun o frana brusca si sa-i prezint dobitocului bordul masinii. Pana la urma m-am rezumat la doua vorbe de bine rostite printre dinti. Acum o sa va intrebati de ce aveam pretentia ca Sitalce sa stie cine e Hank Williams. Pentru ca se da mare ascultator de Johnny Cash. Oricine asculta Johnny Cash ar trebui sa fi auzit de Hank Williams dupa cum oricine asculta Ozzy Osbourne ar trebui sa fi auzit de Black Sabbath. Daca mai adaug ca Johnny Cash a scos prin tinerete un album intitulat Johnny Cash Sings Hank Williams, orice alte comentarii sunt inutile. In conditiile in care albumul sau preferat de la Cash e American III: Solitary Man, cred ca asteptarile mele erau prea mari. De fapt, sunt convins ca si azi Sitalce crede ca Solitary Man e compusa de Cash.
Hank Williams e cel mai mare interpret de country. Piesele sale au fost cantate de artisti ca Bob Dylan, Leonard Cohen sau Elvis Presley. E posibil ca unii cititori ai acestui blog sa fi facut cunostinta cu Hank Williams prin intermediul albumului The Crybaby al trupei Melvins, unde nepotul Hank Williams III canta Ramblin' Man. Hank Williams a murit pe la 29 de ani, in 1953, in urma abuzului de alcool si droguri, nu inainte de a lansa single-ul I'll Never Get Out of This World Alive, care a ajuns pe locul 1 in Billboard dupa decesul artistului. Probabil ca Sitalce o sa fie foarte fericit cand o sa afle ca cei de la CMT l-au pus pe Hank Williams pe locul 2 in documentarul 40 Greatest Men of Country Music, dupa Johnny Cash. O dovada ca nu e singurul tembel de pe lumea asta. Singurul raspuns la 40 Greatest Men of Country Music e un top 5 Hank Williams.

1. Nobody's Lonesome for Me



2. Why Don't You Love Me Like You Used to Do



3. I'll Never Get Out of This World Alive



4. Moanin' the Blues



5. You're Gonna Change (Or I'm Gonna Leave)

2 comments:

Anonymous said...

Hipsterii asculta johnny cash si dispretuiesc restul muzicii country.E trendy sa asculti sau sa zici ca iti place johnny cash, dar nu e cazul sa stii de hank williams, johnny horton sau carl perkins pentru ca ``aia sunt tarani prosti`` sau ``dumb rednecks``. Daca nu era filmul ala cu joaquim phoenix si reese whiterspoon, cati hipsteri, metalisti sau alti oameni care nu stiu nimic despre country, ar fi devenit fani johnny cash?

Paul Slayer Grigoriu said...

Man, ii detest pe Motley Crue, pe obositii manieristi de la Soilwork si alte trupe expirate din nastere care par sa iti placa. Dar pentru povestea asta despre Hank Williams iti sunt recunoscator. E o gura de aer proaspat. Ca sa completam imaginea muzicii americane ar mai trebui ceva despre Robert Johnson. Bravo!