Wednesday, February 28, 2007

Super Trooper sau Trooper Maxima

Concert de senzatie, vinerea trecuta, la Casa de Cultura a Studentilor "Grigore Preoteasa". Vedetele serii - formatia de rock TROOPER, considerata de experti si public a fi cea mai buna trupa romaneasca de heavy-metal, la ora actuala, urmas al "monstrului sacru" - IRIS. De altfel, TROOPER este singura formatie romaneasca cu un album "tribut" pentru o alta trupa romaneasca ("Gloria - A Tribute to IRIS"). Ca sa incheiem paralela, IRIS - "Steaua ta" - pare sa fie pe mani bune, "chiar de va cadea", vorba celebrei compozitii a lui Florin Ochescu si Cristi Minculescu, TROOPER o va ridica... "Tot mai sus!" Daca IRIS ramane, orice ar fi, "Nationala de rock a Romaniei - Maxima", atunci, cu certitudine, TROOPER este "nationala de tineret..."

Aceste randuri vesele, publicate in cotidianul abject Ziua, stau la loc de cinste pe site-ul trupei Iris Junior. Asteptam maturizarea muzicala a trupei printr-un viitor album Trooper Maxima.

Wednesday, February 21, 2007

Relevanta coditelor impletite

Marius Popeanga, ziaristul cu codite impletite de la Prosport, care semneaza articolele metalice sub pseudonimul Urmuz, ne preda o lectie de gandire adevarata si atitudine adevarata, folosind un vocabular adevarat. Metalfan, prestigiosul site de metale si nu numai, ii gazduieste o cronica facuta trupelor prietene, surprinse in exercitiul functiunii, la concertul la care artistul numerotat arunca cu superlative. Nu are rost sa iau in calcul aprecierile facute de ziaristul cu codite impletite la adresa trupelor metalice care au prestat, pentru ca la mijloc este vorba de o intoarcere de servicii mai mult decat de obiectivitate - subiectivitate sau de principiul evocat de tot mai multi muzicanti: "Domnule, eu ma pup cu toti in Piata Independentei, pentru ca asa nu am nimic de pierdut." Printre randuri se citeste foarte bine aceeasi frustrare avatariana a artistului neinteles de un public imatur si incapabil, dublata de aceeasi superioritate metalica bazata pe ochelari de cal:

"Fuck ska!", a fost refrenul deviantilor, care au incercat sa transforme in barbati o multime de pusti care isi cauta inca personalitatea de ascultatori de muzica. [...]
[Crize] reprezinta un caz foarte interesant, pentru ca, dupa cum multi stiu, ei au deviat dinspre zona nu metalului spre metalul cu multe boase in urma unor schimbari importante de componenta. [...]
Dincolo de agitatia generala, am vazut ochii rotunjiti de uimire a unor vechi ascultatori de Crize si nu-mi ramane decat sa sper ca acesti oameni vor intelegi valoarea metalului adevarat, pe care Shole si compania il practica acum.


In cateva cuvinte am aflat ce inseamna muzica adevarata si ascultator de muzica in viziunea afectata de presiunea pe care coditele impletite o exercita asupra scalpului.

Friday, February 16, 2007

Daca voi nu ne vreti, noi va vrem!

Dupa antecedentul Timisoara, Avatar s-a lovit din nou de indiferenta la Cluj si Bistrita si a ajuns sa isi puna existenta la indoiala: oare sunt cunoscuti in "metalul carpato-danubiano-pontic"? Mergand pe principiul ca decat 50 de fani, mai bine un puhoi de neaveniti care sa ii sufoce pe cei 50, trupetii se plang mereu de numarul mic de oameni, dar sunt satisfacuti de zbenguiala catorva inconstienti care vor zgomot, indiferent de sursa de provenienta. Urmarea fireasca a frustrarii avatariene a luat forma heirupismului carpato-danubiano-pontic: un indemn plin de caldura adresat metalistilor de a vota trupa Avatar si alte cateva trupe prietene pentru a participa la festivalul Peninsula. Avatarieni din toata tara, votanti la Metal Komblat, uniti-va pentru a umple vidul care apasa asupra trupei!

Monday, February 12, 2007

Metalhead confera un Fane

Mult timp am ignorat site-ul Metalhead. Acum imi dau seama ca am gresit, desi mi s-a spus ca e o sursa inepuizabila de umor. Ultimul update “confera” o cronica la ultimul album Trail of Tears, scrisa de un oarecare Fane (sunt sigur ca nu are nicio legatura cu cel de la Deviant). Autorul incepe neutru, cu constatari generale, care nu au nicio treaba cu cronica:

2007 promite ca va fi un an bogat, atat la capitolul concerte(cel putin in Romania), cat si albume. Si chiar unele bune. Asa ca, doamnelor si domnilor va prezint un album si o trupa care pe mine m-a lasat fara cuvinte: Trail Of Tears- Existentia.

Dar albumul l-a lasat cu cuvinte si autorul da dovada de profund spirit analitic si de atentie la detalii, incat incepe cu o constatare clara, bazata pe impresii:

Aveam impresia prin 2005, ca Trail Of Tears sunt goth. In 2007, zic ca sunt progresiv. Sa facem o comparatie intre "Freefall Into Fear"(lansat in 2005) si "Existentia". Vom observa ca nu prea exista similaritati. Asta e bine, zic eu.

Asta e bine, zic si eu.

Lasand deoparte faptul ca "Freefall Into Fear" a fost un album experimental, acum "Existentia" a trecut si mai departe, adunand diferite stiluri si elemente ce nu apartin ariei goth. Apusa este perioada in care gaseam influente Arcturus sau Solefald. Acum piesele au personalitate, introducand elemente ce vor deveni in viitor un trademark Trail Of Tears.

Alt cititor in stele. Desi s-au schimbat de la un album la altul, putem sti ce vor pastra pentru viitorul album.

Un lucru e cert si anume ca de acum inainte trupa se va baza pe ritmuri groove precum si riffuri ce aduc aminte de stilul Opeth. Un aspect important il constituie vocea feminina. Aceasta nu predomina in toate piesele, insa isi face simtita prezenta exact atunci cand trebuie.

Oare ce intelege autorul prin ritmuri groove?

Primele piese confera un sound de power metal. O prima piesa ce ar trebui mentionata este "Venom Inside My Veins" o compozitie ce imbina foarte bine elemente trash cu melodeath/metalcore. "Decadence Becomes Me" este probabil cea mai accesibila piesa de pe album, ea avand un sound hard rock/heavy. "She Weawes Shadows" si "Shades Of Yesterday" prezinta un sound ce se apropie multe de Nevermore. Asta e bine, zic eu.

Asta e bine, zic si eu pentru a doua oara. Trebuie sa ma informez ce e cu elementele trash, sa nu ma fac de rusine in viitor ca nu cunosc noile tendinte metalice.

Restul pieselor confera un sound mai goth, mai ales datorita corului si a vocilor masculine si feminine. Ce nu veti gasi pe "Existenta" sunt influente Black/Death prezente pe "Freefall Into Fear".

Extraordinar! Autorul scrie “hard rock/heavy”, “trash”, “melodeath/metalcore” cu litere mici, dar muzica divina “Black/Death” este consemnata cu litere mari. O astfel de cronica nu putea sa aiba decat un final apoteotic, prin care autorul sa ne lase fara cuvinte, asa cum a patit el cu trupa:

Desi Trail Of Tears s-au distantat de soundul avangardist tipic norvegian, "Existentia" prezinta un experiment ce personal, il consider un succes. Sa fim seriosi, cine a mai incercat sa imbine gothicul cu metalcore, hardrock sau progresiv? Trebuie sa fii destul de inchis la mine incat sa nu-ti placa acest album.

O ultima observatie. A se citi “inchis la minte”. Sa fim seriosi!

Saturday, February 10, 2007

Inca un strigat

Trooper a ratat si anul acesta prezenta in finala nationala pentru Eurovision, ne informeaza forumul neoficial, preluand o informatie din Gardianul. Piesa aleasa a fost Poate ca timpul, cu un motto poetic, Ingerul fara nume. Imi amintesc ca Mihai Traistariu a incercat de vreo cinci ori pana sa ajunga sa reprezinte Romania la Eurovision. Sper ca trupa nu va abandona aceasta pista si va incerca si anul viitor sa isi atinga scopul: aparitia la TVR la o ora de maxima audienta, printre glumele lui Maruta si 3 Sud Est. Acceptul de a participa la Top 10 al Eurovision-ului vazut de jos in sus, propus de Gardianul, reprezinta un pas important pentru cariera Trooper. Despre sansele piesei Poate ca timpul la Eurovision isi da cu parerea un oarecare Karmakoma: ba baietzi da voi trebuia sa stati 600 de ore la compozitie , mix si ce mai trebuie bree.....nu la clip ca nu aveti la ce filma breee ce daca are aer de Alannah Myles - Black Velvet credeti ca e de ajuns???? hai sa fim seriosi...repetati repetati si repetati.....si atentzie la orkestratzii ca suna ca in 88 si la voi.....