Saturday, December 24, 2016

Top 2016



Top 2016

1. Cobalt - Slow Forever
2. Deftones - Gore
3. Bolzer - Hero
4. Gojira - Magma
5. Neurosis - Fires Within Fires
6. Meshuggah - The Violent Sleep Of Reason
7. Opeth - Sorceress
8. Asphyx - Incoming Death
9. Nails - You Will Never Be One Of Us
10. Trap Them - Crown Feral


Spre deosebire de alti ani, am ascultat mai putina muzica facuta in 2016, asta dupa ce am realizat ca la baza sunt istoric. Ascult muzica din 1991, internet am din 2004. Mi-am dat seama ca am ascultat cam haotic muzica, in functie de ce am prins la mana in anii '90, si am multe lacune. De exemplu, imi plac anumite albume ale unei trupe si vad ca acele albume nu sunt prea bine cotate in discografia acelei trupe, dar mie imi plac pentru ca le-am avut pe caseta si cum imi cumparam o caseta la 2 saptamani, ascultam albumele pana imi placeau. Din ianuarie si pana acum, am ajuns de la thrash la industrial si de la NWOBHM la progressive. Tot studiat din punct de vedere istoric si pe baza principiului  sine ira et studio. M-am impacat si cu Metallica, dupa ce am ascultat demo-ul No Life 'til Leather. Sunt foarte decis sa merg pe drumul asta in continuare. Deocamdata. Din acest motiv, nu apar mari descoperiri in top. Am ascultat mai mult nume cunoscute, dar am incercat si nume noi, care au facut senzatie pe Pitchfork, gen Vektor, Gatecreeper sau Khemmis. Din pacate, au prins pozitiile 11 - 20. Doar cei de la Bolzer au ajuns pe 3 si acum imi pare rau ca i-am ratat la Timisoara, in deschidere la Behemoth, din comoditate.

Daca tot am ajuns la concerte, ma bucur ca cei de la Methadone Skies au avut si inca mai au curajul sa organizeze evenimente la Timisoara. Au adus nume pe care nu credeam ca o sa le vad, gen Kayo Dot, Godsleep, House Of Broken Promises sau Planet Of Zeus, au facut si un festival cu Zaum, Zippo, Earth Ship sau Mother Engine. Din pacate, nu au avut public la toate evenimentele. La Kayo Dot au fost 50 de oameni, din care 30 au stat afara, la tigara. Sunt foarte multi ascultatori de Bucovina. La un concert am vazut peste 30 de tricouri cu Bucovina, caz unic pentru o trupa romaneasca. Am vazut ca la Cluj au avut doua concerte consecutive sold out. Acum 2 saptamani, la Metro, un tip care nu parea rocker proba un sistem de sunet prin bluetooth cu Bucovina. Daca din punct de vedere muzical e ok pentru popor sa asculte Bucovina, prin mesaj, e o trupa nociva, un fel de continuatori ai Cenaclului Flacara si ai ideologiei national-comuniste. Ma rog, la ce idei s-au vehiculat in spatiul public in ultimii ani, s-ar putea spune ca au un mesaj actual. Daca s-ar rezuma la muzica, ar fi relativ bine, dar la concertul la care am fost eu, vocalul ala cu chelie a avut un discurs la final pe tema mandri ca suntem rumani, de am zis ca nu mai calc in veci la vreun eveniment care are legatura cu ei.

Muzica romaneasca m-a dezamagit din nou. I-am remarcat doar pe Methadone Skies cu Colosseus si pe Negura Bunget cu Zi. Implantul si Luna Amara au dat-o pe vrajeli ascustice, pentru popor. Cred ca si-au pregatit un set de piese pentru serbarile orasului, pentru ca ar fi greu sa mearga cu Tara la 3 lei 80 si IPR Gherila in centru. De altfel, la concertul de lansare a albumului acustic al Implantului, au fost o gramada de necunoscuti, genul de oameni care ar merge si la Untold, si la Depeche Mode la anul. In conditiile in care nu traiesc din muzica, e trist ca au ajuns sa faca asta. 

Dar cel mai trist moment al anului, de departe, a fost ultimul album In Flames. Mi-a fost mie rusine de rusinea lor. Dupa vreo doua luni, si bassistului i s-a facut rusine, dar nu a plecat inainte de terminarea turneului in State, sa mai incaseze ceva. Cum zicea cineva, mereu au fost o trupa pentru adolescenti. De altfel, si noi eram un fel de adolescenti intarziati cand ii ascultam. Ar trebui sa-i recomand prietenului meu Sitalce, care mai nou e consultant muzical pe anii '70 si '80 la un bar din Timisoara.




Top Country/Americana

1. Sturgill Simpson - A Sailor's Guide to Earth
2. Parker Millsap - The Very Last Day
3. Those Poor Bastards - Sing It Ugly
4. Western Centuries - Weight Of The World
5. Jeff Shepherd & The Jailhouse Poets - ST
6. Cody Jinks - I'm Not The Devil
7. Austin Lucas - Between The Moon & The Midwest
8. Brent Cobb - Shine On Rainy Day
9. Nick Dittmeier And The Sawdusters - Midwest Heart Southern Blues
10. Todd SniderEastside Bulldog


Nici country nu am ascultat prea mult anul asta. Mai ales dupa alegerea lui Trump nu am avut chef sa aud protestanti care canta despre deceptii in dragoste, maretia Statelor Unite ale Americii, Jesus si soldati. Chiar si asa, nu cred ca am dat-o prea tare in bara cu topul. Mi-a placut de Sturgill ca nu a stat pe loc si a incercat sa aduca ceva nou in muzica lui. Cam greu pentru camionagii sa asculte asa ceva.




Albumul hard rock al anului:
Glenn Hughes - Resonate

La 65 de ani, varsta la care unii se pensioneaza si traiesc din amintiri sau o dau pe lalaiala, Glenn Hughes a scos cel mai bun si cel mai heavy album solo al lui.




Albumul Pitchfork al anului:
Swans - The Glowing Man

A fost nevoie de trei albume, sa trec inca o data prin toata discografia Swans si sa merg o data sa il vad live pentru a-l intelege pe Gira. Mare om.