Monday, December 31, 2007

Topul Muzicii Romanesti - 2007

Ultimul mare eveniment al anului: Topul Muzicii Romanesti - 2007, pe Muzici si Faze.

Surpriza sau nu, locul 1 e ocupat de:

01. VITA DE VIE - Egon (VDV / Cat Music)
Un album divers, plin de viata, ce acopera spatiul dintre nu-metal si rockul alternativ. Nivelul muzicienilor si calitatea interpretarii transcend sabloanele totusi prezente in muzica Vita de Vie. Cea mai reusita productie a anului 2007.


Cea mai tare faza e la locul 33:

33. BESTIAL ROMANIAN METAL - Compilatie (Bestial Records)
Compilatia arhiveaza trupele relevante din rockul greu al anilor '90. Un cosciug trimis catre viitor.

Friday, December 28, 2007

2007

Am convingerea ca topul anului 2007 ar fi trebuit sa inceapa cu "iata". De asemenea, am convingerea, la fel cum spuneam si prin vara, ca acest top ar trebui sa traseze directiile unei culturi muzicale sanatoase si echilibrate. Totodata, am convigerea ca daca in acest top ati fi gasit Megadeth, King Diamond sau Helloween, as fi trait degeaba in ultimii 10 ani. In ciuda tuturor recomandarilor si a sfaturilor menite sa imi bage mintile in cap si sa ma readuca pe calea cea dreapta a metalului sau a muzicii adevarate, nu am reusit sa ascult pe masina urmatorii artisti: Jan Garbarek, Bjork, Dream Theater, Rush. Din aceasta cauza am fost nevoit sa imi largesc foarte mult orizonturile muzicale si sa imbin utilul cu placutul. In realizarea acestui top am tinut cont de multi factori:
- valoarea metalica, pe care am stabilit-o cu detectorul de metale: cu cat arata mai mult metal, cu atat mai repede albumul ajungea la Recycle Bin;
- clasificarea albumelor in reviste glossy;
- clasificarea albumelor in Billboard;
- sectiunea Most Played de la Media Library din Winamp;
- parerea lui Sitalce, care a ascultat maxim patru albume din top,
- nu in ultimul rand, vorba lui nea Nicu Vacaroiu, parerea mea.

In cazul in care doriti explicatii suplimentare sau vorbe mari despre fiecare album in parte, nu ezitati sa ma contactati pe messenger, in perioada 31.12.2007 - 06.01.2008, cand voi fi plecat in vacanta. Voi oferi un raspuns cu promptitudine tuturor solicitarilor voastre, in ordine cronologica, incepand din luna aprilie a anului viitor.

Top 10 (topul se va citi de sus in jos, de la stanga la dreapta, ordinea este alfabetica)

Down - III: Over The Under
Interpol - Our Love To Admire
Kid Rock - Rock N Roll Jesus
Richie Kotzen - Return Of The Mother Head's Family Reunion
Queens Of The Stone Age - Era Vulgaris
Radiohead - In Rainbows
Sixx AM - The Heroin Diaries
Bruce Springsteen - Magic
Volbeat - Rock The Rebel, Metal The Devil
White Stripes - Icky Thump

Au ratat top 10, dar pe treapta a doua, top 11 - 20, ii gasiti pe:

Tori Amos - American Doll Posse
Sebastian Bach - Angel Down
Bon Jovi - Lost Highway
Buckethead - Peppers's Ghost
Crashdiet - The Unattractive Revolution
Foo Fighters - Echoes, Silence, Patience & Grace
Marilyn Manson - Eat Me, Drink Me
Robert Plant & Alison Krauss - Raising Sand
Turbonegro - Retox
Velvet Revolver - Libertad

Cele mai slabe albume ale anului 2007 (aici, cu voia Dvs, voi aplea la ajutorul lui Hellraiser):

1. Helloween – Gambling With the Devil
2. Astral Doors – The New Revelation
3. Redemption – The Origin of Ruin
4. King Diamond – Give Me Your Soul..Please
5. nu e cazul
6. Therion-Gothic Kabalah
7. Deadsoul Tribe - A Lullaby for the Devil
8. nu e cazul
9. Morgana Lefay - Aberrations of the Mind
10. Threshold - Dead Reckoning

O singura completare: Megadeth (nu mai stiu cum se numeste albumul).

In muzica romaneasca, situatia e cam la fel ca anul trecut. Cele mai multe schimbari s-au produs in zona metal, care ne-a aratat ca exista posibilitati pentru a se merge si mai jos. Ca de obicei, cei care fac cat de cat muzica si-au vazut de treaba si de concertele pe bani. Cei care nu fac mai nimic si-au vazut de forumuri, unde au fost mereu nemultumiti de toate, foarte artagosi, gata sa sara la gatul fiecarui om care aducea o critica constructiva, dar binevoitori cu fiecare laudator, cu un "multumesc" aferent, desi nu s-a dovedit ca acel laudator nu era un alt user al celui laudat sau prietena/prietenul lui.

Cele mai bune albume:
Byron - Forbidden Drama
Implant pentru refuz - Monolith
Travka - Vreau sa simt Praga
Vita de vie - Egon

Cel mai slab produs:
Abigail - New Dawn (nu l-am ascultat integral, ceea ce va doresc si voua)

Sectiunea media:

Cea mai buna cronica de album:
Matei Florian - Orfanii lui Tom Waits (Dilema Veche)

Cea mai slaba cronica de album:
Fane - Arch Enemy - Rise Of The Tyrant (Metalhead)

Cea mai buna cronica de concert:
Horia Diaconescu - "Support lobotomy!" Cannibal Corpse live la Bucuresti (Muzici si faze)

Cea mai slaba cronica de concert:
Metalhead si Metalfan (daca as nominaliza pe cineva, as nedreptati restul cronicarilor)

Cel mai bun tabloid metal:
Metalhead

Decese si comemorari:
Care e termenul de valabilitate al produselor lactate?

Bula anului:
"The Last Enemy, prezint un schelet compus dintr-o structura destul de uzuala."

Omul de presa al anului:
Dana Black

Pentru mine, anul 2007 se incheie, la fel ca 2006, cu cel mai bun album de sarbatori, Tom Waits, Orphans: Brawlers, Bawlers & Bastards. Anul muzical 2007 a fost bun, din punctul meu de vedere, iar anul 2008 se anunta cel putin la fel de bun si sper sa aduca cititorilor acestui blog cat mai multe albume pentru care merita sa iti lasi parul sa creasca.

Thursday, December 27, 2007

Cele mai bune piese pe 2007 - locul 1

The White Stripes - A Martyr For My Love For You (Icky Thump, 2007)

Varianta acustica.

Wednesday, December 26, 2007

Cele mai bune piese pe 2007 - locul 2

La editia de anul acesta a MTV European Music Awards, Dave Grohl, liderul trupei Foo Fighters, a fost intrebat ce piesa din repertoriul altor artisti, aparuta in 2007, si-ar fi dorit sa fie compusa de el. Pentru a avea o imagine clara asupra greutatii raspunsului, trebuie sa avem in vedere ca aceasta intrebare era adresata lui Dave Grohl chiar in anul in care a scos albumul Echoes, Silence, Patience And Grace, despre care, daca am privi obiectiv, am putea spune, fara sa gresim, ca e printre cele mai bune albume ale anului 2007, daca nu chiar cel mai bun. Ce credeti ca a raspuns Dave, cel de la Foo Fighters?

Bruce Springsteen - Radio Nowhere (Magic, 2007)

Piesa lanseaza o intrebare la care nu pot sa ofere un raspuns, din considerente de lipsa de puls, batranii rockului romanesc, care se simt tineri in sufletul lor, dar, de fapt, sunt mai batrani decat le arata CNP-ul, dar nici tinerii rockului romanesc, care se simt tineri, dar sunt mai batrani decat parintii lor: Is there anybody alive out there?

Tuesday, December 25, 2007

Don't Shoot Me Santa

Se pare ca surprizele continua: The Killers - Don't Shoot Me Santa!

Publicitate lingvistica

Photobucket

Simt ca e de datoria mea sa indeplinesc o simpla formalitate de publicitate lingvistica: cuvantul "penibil", cu toate sensurile sale, trece in deplina proprietate, liber de orice sarcini, trupei Trooper. Intr-o perioada de totala confuzie ideologica in miscarea rock din Romania, cand trupe de death metal, black metal sau hardcore ne ureaza Craciun Fericit sau Sarbatori Fericite, Trooper, legenda cock rock-ului romanesc, a ales o modalitate inedita de a se face de rusine chiar in anul in care parintii spirituali au implinit 30 de ani: s-au imbracat in craciunei. Sunt sigur ca baietii se considera o sursa inepuizabila de buna dispozitie si umor doar de ei inteles, altfel nu inteleg cum de s-au umflat grauntii in ei la un interviu dat pe Metalhead TV, in care au arborat o atitudine puerila, demna de 3 Sud Est in perioada de glorie. Atitudinea nu e deloc originala, dar cuvantul original nu are ce cauta intr-o discutie despre Trooper. Alege Asia, pardon, Trooper!

Am decis ca pe următorul album Trooper să folosim, pentru o singură piesă, o voce feminină. Coiotul va presta în duet piesa "Cât am aşteptat" cu... cineva. Încă nu ştim. Pentru ca lucrurile să fie mai plăcute şi mai frumoase, vom organiza un concurs. Astfel, aşteptăm înregistrări de la voi pe adresa de mail: trooper.contact@yahoo.com, piesă+număr de telefon.

Acest concurs va dura până în data de 1 martie. Puteţi cânta orice piesă. Nu este nevoie să fie o înregistrare pe un negativ Trooper.

Echipa Trooper vă ureaza succes!!!
(www.trooper.ro)

In cazul in care baietii vor ca lucrurile sa intre pe un fagas normal, le propun sa caute si niste actori care sa recite versuri, chiar si chestii inedite cu actori morti care recita versuri, pentru a realiza al doilea mare poem din istoria rockului romanesc: "Trooper 13 ani: Cei ce nu vor fi"

Cele mai bune piese pe 2007 - locul 3

Interpol - All Fired Up (Our Love To Admire, 2007)

Orice fel de explicatii sunt inutile pentru cititorii acestui blog. In lipsa unui videoclip, am ales un video care combina secvente dintr-un concert Interpol cu ceva Twin Peaks.

Monday, December 24, 2007

Cele mai bune piese pe 2007 - locul 4

Richie Kotzen - Fooled Again (Return Of The Mother Head's Family Reunion, 2007)

Mare artist, mare chitarist, mare vocalist, piesa geniala. Din pacate, mai jos aveti doar varianta audio, pentru ca, trebuie sa va dau o veste trista, de ceva timp maestrul nu mai face videoclipuri. A facut treaba asta vreo cativa ani dupa ce a parasit Poison. Si nu a facut mare lucru, incat cred ca traieste si acum dupa banii facuti dintr-un singur album Poison, desi C.C. DeVille ii canta rar de tot piesele. Sa nu mai zic ce placere ii provoaca lui Rikki Rocket. Oricum pentru voi nu conteaza, videoclipuri au doar trupele de la TV, de la radio, de pe Billboard si de pe blogul meu. Pentru amatorii de chitara din Romania piesa devine interesanta dupa minutul 4, asta in cazul in care vor sa isi rupa degetele.

Sunday, December 23, 2007

Cele mai bune piese pe 2007 - locul 5

Piese, nu albume. Da, domnule, cea mai buna muzica s-a facut in anii '70, cea mai adevarata muzica s-a facut la sfarsitul anilor '80 si inceputul anilor '90, iar cea mai buna muzica de anul asta au facut-o niste trupe de care nu a auzit nimeni, dar pe care le gasiti prin niste topuri ale unor indivizi limitati de pe forumul Metalfan. Cea mai proasta muzica a fost intotdeauna la TV, la radio, in Billboard si pe blogul meu. La Recycle Bin, bineinteles!

Manic Street Preachers - Your Love Alone Is Not Enough (Send Away The Tigers, 2007)

Wednesday, December 19, 2007

More than words

Dupa ce s-au rupt in figuri atat ca artisti solo, cat si in trupe construite in jurul numelui, Gary Cherone si Nuno Bettencourt s-au decis sa reformeze Extreme si sa ne ofere, in primavara anului 2008, primul album al trupei dupa 13 ani de pauza. Extreme, cea mai mare trupa de funk metal, este cunoscuta de publicul larg si superficial, dar si de publicul metalic si selectiv, prin hitul nemuritor More Than Words, prin titlul albumului Pornograffitti, atat de bine aprofundat, incat 98 din 100 de oameni iti spun ca stiu doar More Than Words, de pe MTV, prin faptul ca Gary Cherone, baiatul ala care canta More Than Words, a cantat in Van Halen, trupa aia care canta Jump, si, mai ales, prin piesa aia care se difuza la televizor, in care un tip cu parul prins canta cu vocea "Then you couldnt make things new / Just by saying I love you", un tip cu parul desprins canta cu chitara si cu vocea cateva pasaje, in timp ce alti doi tipi stateau pe scaune si faceau din bricheta. Pentru ca nu vreau sa va obosesc cu Extreme, Dramagods sau Tribe Of Judah, va propun sa urmariti More Than Words, cantata de Gary Cherone si Nuno Bettencourt, impreuna cu Paul Gilbert, cel mai mare chitarist din toate timpurile (asta e pentru prostii aia de pe forumul Metalfan). Acum putem privi cu optimism anul 2008.

Saturday, December 15, 2007

Trace Adkins - American Man: Greatest Hits Volume II

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Trace Adkins e un alfa male al muzicii country, un adevarat maestru al pieselor dansante. Alaturi de Keith Urban sau Gary Allan, Trace Adkins face parte din categoria artistilor country care nu se simt impliniti profesional daca nu isi reanalizeaza albumele periodic pentru a lovi cu un greatest hits. Faptul ca si-a intitulat primul best of Greatest Hits Collection, Vol. 1, venit dupa primele patru albume de studio, reprezinta o dovada de clarviziune si incredere in fortele proprii. American Man: Greatest Hits Volume II, urmarea fireasca a altor trei albume de studio, rememoreaza principalele borne ale drumului initiatic in urma caruia un fost cantaret de honky tonk bar a ajuns superstar: Chrome, singura piesa prezenta pe ambele colectii, Hot Mama, Rough & Ready, Songs About Me, Arlington, Honky Tonk Badonkadonk, imnul tuturor barurilor de gen din S.U.A., Swing sau I Wanna Feel Something. American Man: Greatest Hits Volume II contine si trei piese noi: I Got My Game On, You're Gonna Miss This si American Man. Un loc special ocupa superhitul Ladies Love Country Boys, in care baiatul de la tara, cu voce baritonala, este alergat, la propriu, chiar si de cateva cateluse. In ciuda tuturor aparentelor, nu e luptator de wrestling, nu e nici Axl Rose.

Thursday, December 13, 2007

Crashdiet - The Unattractive Revolution

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dave Lepard s-a sinucis in 2006, lasand mostenire capodopera Rest In Sleaze. Succesorii sai legali, Martin Sweet, Peter London si Eric Young, care nu faceau doar figuratie in Crashdiet, trupa cult a sleaze-ului suedez, l-au ales pe H. Olliver Twisted pentru a mentine viu spiritul lui Dave Lepard. The Unattractive Revolution ridica noi standarde greu de atins in miscarea sleaze suedeza, dar si mondiala, pentru ca nu vad in momentul de fata o alta trupa capabila sa realizeze o astfel de capodopera. Albumul nu are nici macar un punct slab. Chiar si Mick Mars a zburat pana la Stockholm pentru a-si trece inca o data numele in istorie prin piesele I Don't Care si Alone. Pentru a demonstra ce am spus, aveti mai jos videoclipul piesei In The Raw. Daca nu va convinge, inseamna ca aveti nu o problema, ci mai multe.

Tuesday, December 11, 2007

Helloween - Gambling With The Devil

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pentru mine Helloween are doar doua albume: Master Of The Rings si The Dark Ride. Cele doua albume sunt singurele pe care le-am aprofundat si le mai tin minte din istoria glorioasa a trupei, daca aprofundat inseamna undeva pana in treizeci de ascultari. Am mai aprofundat si albumul Chameleon la vremea lui, dar nu mai tin minte mai nimic din el, desi e mare pacat, pentru ca e singurul album pe care Kiske chiar a cantat. Imi amintesc ca am cumparat caseta Chameleon de la o taraba din Piata 700, cam pe langa locul unde se vinde pleskavita azi. Am avut de ales intre Chameleon si Use Your Illusion I, pe care il aveam deja tras de pe o alta caseta. Am ales Chameleon, dar aceasta alegere nu a fost decisiva pentru evolutia mea ulterioara cum a fost alegerea intre Aerosmith - Get A Grip si Alice In Chains - Facelift. Am ales Aerosmith si nu regret deloc.
De ce am facut aceasta scurta introducere? Pentru ca Helloween are un album nou, Gambling With The Devil. Din start vreau sa va spun ca il urasc pe Andi Deris, desi nu mi-a placut niciodata Heloween cu Kiske. De Deris mi-a placut mai mult la Pink Cream 69, desi acum nu l-as mai vrea nici acolo. Daca ma gandesc bine, nu as mai vrea nici Pink Cream 69. Ce sa mai zic de Gambling With The Devil! Cand am vazut ca e locul 1 in topul pe 2007 al lui Hellraiser si ca unii si-au cumparat albumul original, Gambling With The Devil a ajuns direct la Recycle Bin, fara nici macar o ascultare. Merita din plin!

Saturday, December 8, 2007

New MSG, no MSG

O stire bomba si-a facut loc pe siteul lui Michael Schenker:

Michael Schenker is currently setting up a Concert Tour under the name - Michael Schenker & Friends - playing almost all of UK's Rock Clubs (starting January 10th stretching as far as March) to shake up the ground for a major MSG UK and World Tour with a Brand New Album Release in April Titled: "In the Midst of Beauty" with:

Gary Barden on Vocals
Simon Philips - Drums
Glenn Hughes - Bass
Don Airey -Keyboards


Din pacate, dupa cum era de asteptat, Glenn Hughes a sarit din schema, fapt confirmat de artist pe blogul sau:

There's a news story currently doing the rounds about me joining Michael Schenker on his new MSG album.

I declined to work with Michael.....I do not play that kind of music.....I wanna concentrate on my own style of music.....


Dupa parerea mea, o decizie inteleapta. Pana atunci, sa ne bucuram de revenirea lui Gary Barden si de o mare piesa din perioada McAuley Schenker Group:

Gamma Ray - Land Of The Free II

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pe Gamma Ray i-am descoperit in 1993, cand piesa Future Madhouse a fost power play la Studio Rock. A doua zi am alergat la Rocka Rolla si mi-am cumparat caseta cu Insanity & Genius, pe care am rotit-o de nenumarate ori pana in 1995 si am invatat toate piesele. Land Of The Free l-am cumparat de la Bestial si l-am invatat mai repede, pentru ca avea o hartie xeroxata pe care erau trecute versurile. Din cauza fluctuatiei gusturilor muzicale si a vicisitudinilor istorice, i-am pierdut pe Gamma Ray pana prin 2001, cand, din curiozitate, mi-am cumparat de la acelasi Bestial, de data asta, CD-ul No World Order. Ulterior am aflat ca in cei sase ani scursi am ratat doua albume, despre care se spune ca ar fi fost cat de cat bune. Unul din principiile lui Sitalce, care isi cumparase si el No World Order, singurul album Gamma Ray pe care il detine si pe care l-a ascultat, spune ca genul acesta de metal e ca o telenovela. Fie ca il prinzi de la episodul 1, fie ca il prinzi de la episodul 3, fie ca il prinzi la episodul 7, intelegi actiunea, asa ca nu mai are rost sa iti pierzi timpul cu trecutul. Din acest motiv nu am ascultat integral nici pana in ziua de astazi primele doua albume Gamma Ray, Heading for Tomorrow si Sigh No More, nici albumele Somewhere Out in Space si Powerplant, dar nici Majestic. De acelasi principiu m-am lovit si cand am fost pus in fata albumului Land Of The Free II. Sa stiti ca il inteleg perfect pe Kai Hansen. Chiar daca spun ca se simt tineri in sufletul lor, batranii simt cum li se duce viata. Kai Hansen ne-a demonstrat-o de multe ori pana acum. Cum Helloween e cea mai mare realizare a vietii lui, batranul Kai a analizat in paralel istoriile celor doua trupe si a ajuns la concluzia ca Gamma Ray nu are niciun album cu Part II, pe cand Helloween a ajuns deja la Part III. Singura idee rentabila pentru el era sa distruga albumul copilariei mele, Land Of The Free. Land Of The Free II e mult mai slab ca No World Order si cel mai corect titlu era Land Of The Free Second Hand. Vocea lui Kai Hansen a inceput sa ma irite din ce in ce mai mult, desi canta la fel de prost ca intotdeauna, productia e infecta, la fel ca intotdeauna. Am remarcat vreo doua piese, dar nu mai stiu cum se numesc. Albumul a luat delete, pentru ca nu se asorta cu playlistul si statea ca un ghimpe intre Foo Fighters si Gogol Bordello. Ma intreb cum as fi receptionat acest album daca ar fi aparut in 1995, in locul lui Land Of The Free sau macar ca o continuare prin 1996. Cand vad reactiile pozitive ale unor indivizi trasi la xerox de pe forumuri, mi-e foarte clar ca Gamma Ray nu s-a schimbat, iar metalistii raman metalisti pana ruginesc si inghit orice.

Va dati seama ca si ratatul de Ralf Scheepers se va simti obligat sa puna un II la unul dintre albumele trupei sale.

Thursday, December 6, 2007

Dreamin' In A Casket

Eram convins ca vor alege Medicate Me. Sitalce a pariat pe Sensitive To The Light, desi sunt convins ca se gandea mai mult la Sophisticated Ladies. Insa Hardcore Superstar, cea mai buna trupa din Gothenburg, a ales piesa care da titlul albumului Dreamin' In A Casket. Am ramas fara cuvinte. Sitalce a ramas fara Cola.