Friday, September 28, 2007

Manic Street Preachers - Send Away The Tigers

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Pentru o parere avizata despre acest album, l-am invitat pe maestrul Sitalce, o adevarata autoritate in domeniu, sa raspunda la cateva intrebari:

Cum ai prezenta cititorilor acestui blog, in marea lor majoritate metalisti incuiati, ultimul album Manic Street Preachers, Send Away The Tigers?

Pentru a descuia ceva, ai nevoie de cheie si broasca. Metalistii n-au broasca.

Crezi ca Send Away The Tigers ar fi continuarea fireasca dupa This Is My Truth, Tell Me Yours?

Crezi ca Lucian Goian ar fi trebuit sa se nasca inainte sau dupa Dorin Goian?

De ce crezi ca, pentru promovarea albumului, au fost alese piesele Your Love Alone Is Not Enough, cu Nina Persson de la The Cardigans, si Autumnsong, in locul unor working class anthems care ar fi exprimat mai bine viziunea trupei?

Ca sa fii cat mai accesibil maselor, ai nevoie de craci, tate si buci, cum ar zice CTP-ul.

Mi se pare mie sau am auzit ceva Sweet Child O' Mine la Autumnsong?

Cateodata e bine sa iti schimbi ideile initiale sau Clear your heads and get ready to run, cum foarte bine puncteaza artistii.

Albumul anului?

...

Monday, September 24, 2007

Interpol - Our Love To Admire

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

De cand am luat teapa cu Kaiser Chiefs, am zis ca o sa ma feresc chiar si de Arctic Monkeys. Dar ce sa ma fac cand in trei reviste din patru pe care le-am frunzarit luna asta am gasit numai vorbe mari despre aceasta trupa? I-am ignorat cat am putut, apoi i-am pus ultimii pe lista de prioritati, dar, pana la urma, inevitabilul s-a produs: am ascultat noul album Interpol, Our Love To Admire. Toate vorbele mari care s-au scris despre ei au un suport real. Cand trei oameni, si nu orice oameni, spun ca un album ca Our Love To Admire e de top 10 pe 2007, inseamna ca au dreptate. Daca va mai spun ca in topul lui Dave Interpol va ocupa cam acelasi loc pe care l-a ocupat The Killers in 2006, nu mai ramane urma de indoiala. E printre albumele anului, fie ca vreti, fie ca nu vreti. Sfatul meu este sa incercati The Heinrich Maneuver, Mammoth sau No I in Threesome.

Friday, September 21, 2007

Monster Magnet - 4 Way Diablo

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Am editat postul asta de vreo 10 ori. A aparut! Asta e cel mai important!

Thursday, September 20, 2007

Marco Mendoza - Live For Tomorrow

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dupa ce anul trecut l-am vazut cu Whitesnake in Live... In the Still of the Night, iar anul acesta a colaborat la albumul de debut, Are You Listening?, al lui Dolores O'Riordan, Marco Mendoza, unul dintre cei mai mari basisti ai rockului din ultimii ani, si-a facut timp pentru a inregistra primul sau album solo, Live For Tomorrow, pe care a facut si partea vocala. Un puternic sprijin in realizarea acestui album a venit din partea lui Richie Kotzen, care s-a ocupat de productie, chitara si facut un duet cu Marco in piesa I Want You. Nu stiu daca mai are rost sa precizez: Live For Tomorrow a aparut la Frontiers. Un album mediu, cu cateva momente bune.

Wednesday, September 19, 2007

Balada eterna

In Cotidianul de astazi, Cristi Minculescu, patriarhul rockului romanesc si vocea trupei Iris, "cea mai longeviva si mai cunoscuta trupa romaneasca de heavy metal" (dupa cum ne informeaza juniorii), povesteste despre Iris Eterna, betii, parinti, sotie si despre esenta muzicii rock:

Sint sentimentali rockerii?

Altfel n-ar putea sa faca muzica rock. Aparenta bate esenta. Toate trupele astea strivitoare de afara, ca Led Zeppelin, care 11 ani la rind, intre 1969-’80, a iesit cea mai buna trupa din lume, pe cit de duri sint la chestiile rapide, au niste balade... Acolo e adevarul, la balade.

Tuesday, September 18, 2007

Richie Kotzen - Return Of The Mother Head's Family Reunion

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Noul album Richie Kotzen va purta titlul Go Faster in varianta pentru S.U.A. si Return Of The Mother Head's Family Reunion in varianta pentru restul lumii. Intoarcerea falsa la Mother Head's Family Reunion readuce in prim plan eticheta de guitar god si propune doua dintre cele mai bune piese compuse in ultimii 13 ani: Go Faster, un fel de Forty Deuce comprimat, si Fooled Again, un fel de Air la patrat. In caz ca nu v-ati dat seama, aveti de rezolvat trei necunoscute: Forty Deuce, Air si albumul propriu-zis Return Of The Mother Head's Family Reunion (sa ii spunem asa, ca suntem europeni), care, deocamdata, se gaseste destul de greu.

Rezolvarile poetului

Dupa ce si-a exersat abilitatile lautaresti, prin compunerea la comanda a unei piese intitulate Motorrock, Trooper, legenda cock-rockului romanesc, a intrat in perioada aniversarilor si aniverseaza orice, inclusiv faptul ca bate pasul pe loc in lungul drum spre mainstream. Primul cincinal Trooper I si varsta "rotunda" de 12 ani vor fi celebrate printr-un box set ce cuprinde toate albumele, un disc bonus si o carticica cu istoria trupei povestita de membrii ei. Sper ca acest box set sa includa si noul volum de lirica serafica al lui Alin Dinca, vocea cock-rockului romanesc, Ingerul meu nenascut, cu subtitlul Cand totul moare, in care acest prolific poet isi da cu stangul in dreptul pe coperta, in cuvantul catre cititoare, prin formularea "Iata ca ...". De asemenea, Nationala de tineret a rockului romanesc va canta si pe dublul album, speram ultimul, al trupei de "heavy metal" Iris, intitulat Iris Eterna. Nu in ultimul rand, Trooper va sustine un concert la Cluj, anticipat de poetul Alin Dinca prin vorbe de duh, ce exploateaza pana la limitele extreme vocabularul fundamental, singura resursa lingvistica a artistului in poezie si muzica:

Cu bucurie in suflet anuntam faptul ca in aceasta toamna Trooper va sarbatori alaturi de prietenii trupei din toata tara, 5 ani de la scoaterea pe piata a discului TROOPER I !!! Cea de-a doua oprire este Cluj. Va asteptam in numar cat mai mare sa petrecem impreuna asa cum se cade: metal, alcool si daca rezolvati si femei...este perfect. Ne vedem in Cluj! Stay metal!

Sunday, September 16, 2007

Play si ce inseamna Plai

Cultura fara bariere, sunet fara compromis, miscare fara constrangeri, libertate de exprimare, exaltare fara zgomot, incantare maxima. Plai-ul este expresia obsesiei pentru muzica, arta si multiculturalitate fara frontiere.

Editia a doua a Festivalului Plai a avut loc la Timisoara, la Muzeul Satului Banatean, in 14 – 16 septembrie 2007. In dorinta de a-mi regasi identitatea si de a porni de la radacinile uitate, de la pluritatea ce imi confera individualitate, am ales sa particip doar la prima seara a acestui festival, respectiv seara de vineri, 14 septembrie, cand pe scena mare aveau sa performeze Ternipe (Ungaria), Jean Luc Ponty (Franta), Pentatones (Germania) si Yungchen Lhamo (Tibet). Imbracat intr-o tinuta casual, cu nuante albastre, pentru a proteja vederea lui Daniel Vighi, deranjat pana la cer de imaginea sinistra a tricourilor negre la Garana, si incarcat cu doza de snobism necesara pentru astfel de manifestari, am ajuns la Muzeul Satului in jurul orei 19, cand artistii de la Ternipe faceau proba de sunet. Prezentatorul festivalului a fost Doru "Rocker" Ionescu, care prin gafa monumentala de la prima propozitie, cand ne-a urat bun venit la Festivalul "Play", si prin discursul incoerent, in care recita pasaje intregi din programul festivalului, aparut in 24 Fun, si le combina cu consideratii inoportune despre Stufstock si Festivalul George Enescu, ne-a facut sa il regretam pana si pe Tavi Ursulescu. Publicul a fost format cam din aceleasi fete care se rotesc pe la toate manifestarile culturale de prin zona, iar la capitolul celebritati i-am zarit Mimo Obradov, Zoli Varga, Vita si Ochelari de la IPR (ceva firesc avand in vederea ca la Cortul Chillout era programat un IPR Party) si mi se pare ca si pe Andrei Racolta de la Haos. Probabil au fost mai multi, dar lasarea intunericului si imobilitatea mea caracteristica m-a impiedicat sa ii remarc. Punctul de atractie al serii a fost zona unde erau niste panouri (scuzati-mi incompententa in domeniu), la care cativa imbecili si-au pus fesele si organele genitale, pentru ca apoi alti curiosi sa isi bage fetele si mainile. Imaginile captate erau proiectate pe o panza alba si vizualizate de restul lumii.

Ternipe este o formatie de tigani unguri care promoveaza muzica instrumentala si noninstrumentala, imbinand toate elementele cu lipici ale Orientului, pentru a deveni cat mai interesanti si exotici pentru restul lumii, adica exact reteta de ambalaj kitch, cu toate ingredientele necesare, pentru lua ochii publicului venit pentru distractie. Berea a inceput sa mearga din mana in mana, cativa berbeci au incins o hora in fata, in timp ce un individ de la organizare ne-a recomandat sa alegem o alta zona in care sa ne asezam, deoarce vizibilitatea ne va fi obturata de cei care vor sta in picioare in fata scenei. "Am venit sa ascult muzica. Daca vroiam sa vad ce e pe scena, mergeam la Shakira!", i-am replicat. Personal m-am simtit mai rau ca la nunta si chiar am anticipat momentul in care un "hartist" isi va arunca instrumentul si va incepe sa isi bata cizma in ritm de dans. Alt "hartist" a coborat in mijlocul publicului si n-a invitat sa cantam ceva cu ei, in timp ce Sitalce a inceput sa se cauta la portofel, ca sa anticipez si o gluma din Academia Catavencu de saptamana viitoare.

Jean Luc Ponty s-a lasat indelung asteptat, incat am ajuns sa cred ca a renuntat sa cante in fata unui public electrizat de muzica tiganeasca. Daca anul trecut pe scena Festivalului Plai a cantat Al Di Meola, anul acesta a venit randul lui Jean Luc Ponty si Paco de Lucia pentru seara de sambata. Deja au inceput sa se faca pronosticuri cu privire la artistul sau artistii care vor fi invitati anul viitor si multe voci dau ca sigure nume care au colaborat cu Al Di Meola. Jean Luc Ponty si trupa sa au fost o prezenta de exceptie, si, surprinzator, reactia publicului a fost pe masura. S-au cantat piese de pe ultimul album al maestrului, The Acatama Experience, dar si piese mai vechi, ca Mirage sau The Struggle Of The Turtle To The Sea, de pe Enigmatic Ocean, totul intr-o imbinare perfecta de rafinament si virtuozitate. Recitalul s-a incheiat cu constatarea plina de luciditate a lui Sitalce: "Stii limba aramaica? Cam asa a fost asta pentru mine!"

A urmat Pentatones, care, conform brosurii 24 Fun cu programul festivalului, imbina inteligent diverse genuri de muzica si efecte vizuale, de la hip-hop la jazz, beat-uri originale si sound-uri electronice. Toate acestea impreuna cu o solista care o imita pe Bjork. Nu am urmarit cu atentie prestatia Pentatones, din cauza ca eram foarte angajat intr-o discutie cu Sitalce, care imi explica ce mare om e Florin Iepan, realizator al unui film documentar despre decretei si al unuia despre Bela Lugosi, pe care l-a vazut intr-o emisiune pe Analog. Cica Iepan se pregateste sa faca un film documentar despre Odessa, pentru a-si ridica in cap toata tara, in care sa puncteze episodul in care armtata romana si-a stabilit comandamentul intr-o cladire, desi a primit avertizari de la localnici ca e minata. A urmat un caz clasic de incompetenta romaneasca: trupele de genisti romani au cercetat cladirea, dar nu au descoperit nimic. Dupa doua zile cladirea a sarit in aer. Ce credeti ca a facut criminalul de razboi Ion Antonescu? A adunat 20.000 de evrei, i-a acuzat de sabotaj si i-a executat.

Dupa o asemenea discutie, a urmat exact ceva de care nu aveam chef, dar care era inevitabil: propaganda separatista tibetana. Artista Yungchen Lhamo a devenit cea mai importanta vocalista tibetana de cand a ajuns pe jos din Tibet in Dharamsala, resedinta lui Dalai Lama, si a fost botezata Yungchem de catre acesta, nume care ar insemna Zeita melodiei si a cantului. Yungchem a venit singura pe scena si a cantat fara niciun fel de instrumentatie, insa pentru ea punctele cele mai importante ale recitalului erau interludiile in care oferea, cu o voce blanda, maxime din filosofia budhista, cu finalitate politica clara. Un artist angajat intr-o cauza politica, indiferent care, era ultimul lucru de care aveam nevoie in seara de vineri spre sambata. Am plecat multumit ca l-am bifat pe Jean Luc Ponty si ca am trait o seara de incantare maxima si de exaltare fara zgomot.

Sunday, September 9, 2007

18.10.2007

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Nu se poate! Chiar cand ma pregateam sa pun punct anului muzical 2007 am primit o veste mare: Richie Kotzen isi va lansa noul album, Go Faster, pe 18.10.2007. Sa facem putina cultura muzicala: Richie Kotzen e cel mai mare chitarist care a cantat in Poison si a revolutionat intr-atat sound-ul lor, incat C.C. DeVille evita toate piesele de pe Native Tongue; Richie Kotzen e cel de-al doilea mare chitarist care a cantat in Mr. Big, dupa Paul Gilbert, iar apoi trupa s-a dus dracului sau, ma rog, in istorie; albumele instrumentale Richie Kotzen, Fever Dream si Electric Joy, scoase de titan la 19, 20, respectiv 21 de ani, inca sunt capitole importante in manualul de invatare a chitarii; Richie Kotzen s-a lasat de smecherii instrumetale la chitara dupa ce a cantat cu Stanley Clarke in proiectul Vertu, pe care nu il recomand cititorilor acestui blog. Pana la aparitia albumului anului 2007, puteti sa ascultati piesa care deschide si da titlul albumului Go Faster aici sau aici. O trecere in revista a albumelor maestrului de la Mother Head's Family Reunion la Into The Black e absolut obligatorie! Primele trei nu sunt pentru noi, muritorii.

Saturday, September 8, 2007

Vita de Vie - Egon

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

A fost nevoie de Egon sa imi reamintesc ca metal inseamna in primul rand intoleranta. Niste cerinte minime la care trebuie sa raspunda orice muzician pentru a nu fi aruncat la cosul de gunoi. Pe Vita de Vie i-am pierdut dupa Fenomental, care oricum nu m-a dat pe spate, dar mi-a atras atentia prin tendinta de sincronizare, adica a canta la nivelul anului in care te afli, teorie preluata mult mai tarziu si promovata de defuncta trupa Deviant. L-am regasit pe Despot intr-o dispozitie foarte proasta acum cativa ani, pe punctul de a renunta, mahnit ca nu poate sa faca o treaba serioasa in Romania, fiind permanent comparat ba cu Korn, ba cu Limp Bizkit, ba cu Staind, faza in care a ramas intepenit si pe Egon. Poarta de intrare intrare in acest album nu este Zale de matase, cum s-ar crede, ci Alunga tacerea. Apoi dai de Coltul meu, In fata ei, Praf de stele, Lasat pustiu si, oricum, Zale de matase nu prea mai conteaza. Cel mai bun album de la Fenomental incoace? Egon e mai bun si mai unitar decat Fenomental, oricat de intepenit in Staind ar fi.
Pe CD sta scris ca 50% din profitul realizat se duce la copiii afectati de Sindromul Down. Singurul motiv pentru care imi pare rau ca am cumparat Egon.

Scara beriologica

Nae Manea si-a dat demisia din functia de antrenor secund la Rapid cand a fost numit Mircea Rednic antrenor principal. Explicatia lui Nae Manea a fost simpla: "Domne, pana acum o luna Rednic mi-a fost elev. Cum sa fiu eu acum secundul lui?" In lumea metalului romanesc nu e loc pentru gesturi curajoase care sa masoare demnitatea unei persoane sau trupe. Trupa de renume zonal Magica se lauda ca a dat bani sa cante in strainatate in deschiderea unor trupe din divizia C, ca albumele ei se gasesc cu usurinta pe torenti si ca a semnat un contract cu o casa de discuri de afara. La ce bun daca accepta sa cante la un festival de doi lei, in deschiderea unor trupe care nu sunt cunoscute nici macar pe scara lor de bloc. Cica baietii trebuie sa ajunga devreme acasa sa nu le expire biletele de voie si au drum lung de facut. Cand e vorba de prestigiu nu mai tii cont de nevasta sau de kilometri. Se pare ca numai Negura Bunget a invatat lectia asta. Alti artisti ne arunca cronologia in fata pentru a-si explica manariile. Um mare om spunea ca prostia nu tine cont de vechime. Valoarea la fel.
Pe de alta parte, trupele de la acest festival au negociat la sange conditiile participarii. E posibil ca celebrul sindicat al metalului romanesc sa-si fi facut simtita prezenta, astfel ca nicio trupa, indiferent de cat de necunoscuta e, nu canta degeaba. Scara axiologica a metalului romanesc este de fapt scara beriologica. Valoarea unei trupe se masoara in sticle de bere. Niciun membru fara o bere e conditia minimala. De la doua - trei beri in sus per membru esti deja cineva. Ultima conditie, dar la fel de importanta - banii de taxi. Daca esti trupa mare, primesti banii dus - intors. Daca esti trupa mica, te descurci cumva la intoarcere, importanta e participarea. Totul pentru bere, pardon, pentru arta!